Pomoć žrtvama tsunamija: Colin Powell stigao u Bangkok

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell doputovao je u ponedjeljak u Bangkok kako bi izrazio solidarnost SAD-a i procijenio upućivanje međunarodne pomoći žrtvama tsunamija u Aziji.

Powell je doputovao na čelu američkog izaslanstva koje uključuje Jeba Busha, guvernera države Floride i brata američkog predsjednika Georgea W. Busha, i visokih dužnosnika Agencije za međunarodni razvoj.

U utorak ujutro trebao bi razgovarati u Bangkoku s premijerom Thaksinom Shinawatrom a potom se uputiti u ljetovalište Phuket, pogođeno tsunamijem pri čemu je 26. prosinca stradalo gotovo 5200 osoba.

Powell bi trebao napustiti kraljevstvo već u utorak popodne i otputovati u Indoneziju, gdje će sudjelovati na hitnom međunarodnom summitu pod pokroviteljstvom ASEAN-a, te potom u Šri Lanku.

U katastrofi je, prema dosad dostupnim podacima, smrtno stradalo više od 145.000 osoba u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je objasnio novinarima u avionu da se turnejom želi "pokazati angažman SAD-a spram zemalja regije, ustanoviti stanje i vidjeti što se može učiniti više od već učinjenog".

Naglasio je da ne nosi vijest o dodatnoj pomoći (uz postojećih 350 tisuća dolara) koju je Washington obećao, optužen da je odugovlačio s deblokiranjem dodatnih sredstava.

"Ne očekujem povećanje sredstava, nismo potrošili novac koji smo dosad obećali", kazao je on.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara