Pomoćnici J. Kosor osumnjičeni za kriminal

PROTIV dvoje najbližih suradnika ministrice obitelji Jadranke Kosor, Štefanije Bortek – Knešaurek i Marijana Križića, vodi se istraga zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe dužnosti i ovlasti u vrijem kada su vodili Državni zavod za obitelj.

Jutarnji list piše da je u četvrtak Vlada imenova najbliže suradnike Jadranke Kosor, dok je istog dana protiv njih na zagrebačkom Županijskom sudu održano ročište.

Protiv dvoje navedenih pomoćnika ministrice Kosor te Milice Režek i tvrtke Bušac vodi se kazneni postupak zbog sumnje da su u razdoblju od 1997. do 2000. zlouporabom položaja i ovlasti, stekli neimovinsku i imovinsku korist, za što je predviđena kazna do 10 godina zatvora.

Š. Bortek – Knešaurek u navedenom razdoblju bila je ravnateljica Državnog zavoda za obitelj, M. Križić je u Zavodu obnašao funkciju tajnika za obitelj, dok je M. Režek bila šefica računovodstva Zavoda. Tvrtku Bušac se sumnjiči da je Zavodu izdavala fiktivne račune.

Nalaz Državne revizije za 1999. godinu bio je vrlo loš, pa je glavna državna revizorica Šima Krasić 2000. predložila da se Zavod ukine. Provedena istrga Financijske policije pokazala je da je računovodstvo u potpunom kaosu. Na mnogim ulaznim računima nije bilo datuma ni iznosa, dok za nabavu materijala nisu raspisivani natječaji. Neimenovani zaposlenici Zavoda koristili su službene Diners kartice, a da računima nisu prilagali slipove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijska policija nije uspjela utvrditi koliko je utrošeno novca, niti gdje je utrošen.

Vrlo su zanimljive cijene namještaja koji se bez javnog natječaja kupovao preko tvrtke Bušac. Tako je, između ostalog, mikrovala pećnica kupljena za 16.000 kuna, stolna lampa za 3300 kuna, stolica po cijeni od 3250 kuna, dok su kolica za posluživanje stajala 18.346 kuna. Knjigovodstveni računi kupljenih tepiha iznosili su 129.000 kuna, iako su na njima bile deklaracije s puno nižom cijenom. U 1998. godini pribor za jelo i piće plaćen je ukupno 84.000 kuna, dok je godinu dana kasnije na isto potrošeno 75.000 kuna.

Kosor sa slučajem upoznata prekjučer

U Ministarstvu obitelji slučaj su komentirali riječima da je svatko nevin dok mu se krivnja ne dokaže. Ministrica Kosor je sa činjenicom da se protiv njenih najbližih pomoćnika vodi kazneni postupak bila upoznata tek prekjučer, nakon što su već imenovani.

Sama Š. Bortek – Knešaurek  je rekla da ona nije kriva, jer je sa svime još prije imenovanja upoznala Vladu. Tvrdi da je uz svoj životopis poslala i spis s kronologijom slučaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara