Poncelet: Francuska zagovornik ulaska Hrvatske u EU

FRANCUSKA je u ovim uvjetima zagovornik što bržeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je u srijedu predsjednik Gornjeg doma francuskog parlamenta Christian Poncelet nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Predsjednik Mesić u srijedu je stigao u dvodnevni posjet glavnom gradu Francuske tijekom kojega će se sastati s francuskim visokim dužnosnicima i sudjelovati u francusko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Poncelet je u kratkoj izjavi za novinare nakon sastanka rekao da je s predsjednikom Mesićem "razgovarao otvoreno, kao što to prijatelji i trebaju činiti". Razgovarali su o više tema, o razvoju parlamentarne suradnje dviju zemalja, ali i o jačanju trgovinskih i industrijskih veza.

Prema njegovim riječima Hrvatska ima mnogo potencijala i francuske tvrtke treba zainteresirati za sudjelovanje u hrvatskom razvoju kako bi Hrvatska što prije ušla u EU.

"U ovim je uvjetima Francuska zagovornik ulaska Hrvatske u EU", rekao je Poncelet dodavši kako Hrvatska uz pomoć drugih zemalja treba prije svega sama "pogurati" svoj ulazak u Uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik francuskog Senata izrazio je zadovoljstvo velikim naporima koje Hrvatska poduzima kako bi sa susjednim zemljama imala što bolje odnose.

"Trebamo surađivati u izgradnji jedinstvenog entiteta a to će biti Europa gdje će svi narodi biti braća. Konačni je cilj izgradnja europskog kontinenta", kazao je Poncelet. Pritome je naglasio da pod time misli kako treba dogovoriti zajedničke konvencije, ali bez odricanja od vlastitog identiteta, tradicije i običaja. Hrvatski predsjednik novinarima je rekao kako je sugovornike upoznao sa svime što je Hrvatska do sada učinila u unapređenju svoje demokracije funkcioniranju pravne države i otvaranju prema Europi. Dvojica sugovornika razmotrili su i načine na koji bi francuska tehnologija i kapital mogli pomoći u što bržem ostvarivanju hrvatskih potencijala.

"Upoznao sam ih i s time što Hrvatska poduzima na jačanju infrastrukture, u aktiviranju privrede i što je najvažnije u aktiviranju svojih ljudskih potencija" rekao je Mesić. Na kraju zajedničke izjave za novinare Ponceletu je bilo upućeno pitanje oko toga što će 24. lipnja u zgradi Senata Hrvatska kao prva zemlja u povijesti proslaviti svoj Dan državnosti.

"Da to je prvi put francuski Senat je sretan što Hrvatskoj može omogućiti proslavu Dana državnosti" rekao je Christian Poncelet.

(Hina) dam sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara