Poništena odluka o prodaji Sunčanog Hvara, razriješen čitav Upravni odbor privatizacijskog fonda

HRVATSKA Vlada danas je većinom glasova odlučila van snage staviti odluku o prodaji Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež koju je donijela 23. siječnja i ne izabrati niti jednog od ponuditelja.

Vlada je razriješila Upravni odbor HFP-a (Slavko Linić, Mato Crkvenac, Ljubo Jurčić, Božidar Pankretić i Pave Župan Rusković) zbog propusta i grešaka u procesu odlučivanja i natječaju za Sunčani Hvar.

Vlada je također odlučila preustrojiti HFP, a u okviru toga naći će se i nova kadrovska rješenja, za što je zaduženo resorno Ministarstvo gospodarstva.

Te odluke, što ih je Vladi predložio premijer Ivica Račan, prihvaćene su sa 15 glasova za, te četiri ministarska glasa protiv (Goran Granić, Andro Vlahušić, Radimir Čačić i Roland Žuvanić).

Premijer Račan ocijenio je da, s obzirom na deset godišnje iskustvo, postoji razumljiv zazor javnosti od privatizacije.

Mogu respektirati argumente, ali mi nažalost nemamo situaciju u kojoj struka, neopterećena od političke dimenzije, može samostalno donositi odluke, kazao je.

Rekao je kako je evidentno bilo pogrešaka u postupku privatizacije Sunčanog Hvara, kako se zanemarila osjetljivost u predlaganju, objašnjenju ponuda i predlaganju odluke.

Poručio je da od onih koji traže da se greške ne preskoče, očekuje suradnju da se preko grešaka ne bi prelazilo ni u drugim slučajevima.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo što je Vlada još jednom pokazala da se zna suočiti sa složenim situacijama.

Žao nam je što smo možda razočarali one koji su očekivali nešto drugo, poručio je.

Vlada je konačnu odluku donijela tek u popodnevnom nastavku današnje sjednice, a nakon vrlo opširne rasprave.

U prvom dijelu sjednice već su bile vidljive razlike u stajalištima.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministri Čačić, Vlahušić i Žuvanić smatrali su da treba suspendirati odluku o prodaji, ali i pozvati oba ponuditelja da razjasne svoje ponude.

Mora se poštovati provedeni međunarodni javni natječaj i odluke koje su na temelju njega donijete, radi naše vjerodostojnosti, kazao je Čačić, a Granić dodao da ne žele dovoditi u pitanje privatizaciju, niti mogućnost sudjelovanja stranaca u tom procesu. Za Granića i spomenute ministre nije bio prihvatljiv ni prijedlog o razrješenju Upravnog odbora HFP-a, a suglasili su se s Račanovim prijedlogom o potrebi njegova preustroja.

Moguća odluka o dopuni ponuda, bila je pak upitna za ministra obrta Željka Peceka i to stoga što postoji rješenje Trgovačkog suda o zabrani raspolaganja s oko 20 posto dionica Sunčanog Hvara, te obveza povrata imovine u slučaju jednog od hotela.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić tražio je pak da se odluka o prodaji Sunčanog Hvara poništi, da se to poduzeće ne proda ni jednom od ponuđača, te da se kazne odgovorni.

Odgovorni mogu biti samo članovi Upravnog odbora, od stručnih službi i Ministarstva turizma ni jedan podatak nije bio pogrešan, kazao je potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora Fonda Slavko Linić, s kojim se složio i ministar Crkvenac.

Linić je opširno obrazložio i kako je i na temelju kojih elemenata Upravni odbor predložio prodaju Sunčanog Hvara Termama.

Ministrica turizma Pave Župan Rusković odbacila je pak sve insinuacije da je struka napravila pogrešku, malverzacije, navode o falsifikatu.

Članovi Vlade u raspravi su se suglasili da proces privatizacije treba nastaviti, preustrojiti HFP i djelotvornije upravljati državnim portfeljem.

Potpredsjednik Sabora Ivica Kostović izvijestio je danas zastupnike da ne može prihvatiti zahtjeve Kluba HSLS-a da se u Saboru provede rasprava o privatizaciji Sunčanog Hvara, jer u sabornici nema kvoruma koji bi izglasao uvrštenje tih točaka u dnevni red.

Zahtjevu Kluba HSLS-a za sada ne možemo udovoljiti jer nemamo kvoruma koji bi odlučio da se te točke uvrste u dnevni red, rekao je Kostović.

U prijepodnevnom dijelu sjednice Joško Kontić je u ime Kluba HSLS-a istaknuo kako se Sabor hitno mora očitovati i o situaciji oko privatizacije Sunčanog Hvara.

Predsjednik Sabora uzvratio je da ne može sastaviti prijedlog dopune dnevnog reda bez prikladnog materijala, te pozvao Klub HSLS-a da sastavi početni materijal, jer se Vladin materijal o Sunčanom Hvaru još izrađuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara