Ponovno kaos na ulicama Atene: Sukobi prosvjednika i policije nakon cjelodnevnog štrajka

Foto: AFP

VIŠE od 30.000 prosvjednika okupilo se u maršu prema grčkom parlamentu, javlja BBC.  Policija je prosvjednike gađala suzavcima, a oni su uzvraćali bacanjem Molotovljevih koktela i kamenjima.

Sukobi su rezultat prvog ovogodišnjeg općeg štrajka u Ateni koji je okupio više od 30.000 radnika, studenata i umirovljenika u cjelodnevnom prosvjedu protiv vladinog plana štednje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Štrajk je potpuno paralizirao javni prijevoz, bolnice, škole i trgovine su zatvorene, a više od 100 avionskih letova je otkazano.

Reuters prenosi kako je stotinu tisuća prosvjednika tijekom marša na glavni trg vikalo: "Mi to nećemo platiti" i "Nećemo se žrtvovati za plutokraciju".

Policija je objavila kako su ozlijeđena dva policajca, petero civila među kojima je i jedan novinar, a pritvoreno je četvero prosvjednika.

Ovo je prvi veći štrajk u Grčkoj ove godine. Vlada premijera Papandreoua je smanjila plaće i mirovine, a povećala poreze. Zauzvrat je pristiglo 110 milijardi eura pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, čime je Grčka spašena od bankrota.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara