Ponovno nasilje na ulicama Istočnog Timora

Ponovno nasilje na ulicama Istočnog Timora

DAN nakon što je Xanana Gusmao, heroj borbe za nezavisnost, imenovan za novog premijera Istočnog Timora, ulice glavnog grada te mlade, ali nemirima opterećene države, su postale poprište nereda.

Nerede su izazvali mladi pristaše FREITLIN-a, nekadašnjeg gerilskog pokreta protiv indonežanske okupacije i bivše vladajuće stranke čiji je istaknuti član dugo vremena bio upravo Gusmao. Novi premijer se, pak, okrenuo protiv svojih stranačkih drugova, pogotovo kada je njihova vlada prošle godine doprinijela izbijanju vojne pobune i nasilja koje je zaustavila tek australska oružana intervencija.

Političku krizu, kojoj doprinose i etničke napetosti između grupa u zapadnom i istočnom dijelu države, trebali su zaustaviti parlamentarni izbori u lipnju. Međutim, na njima ni FREITLIN ni Gusmaova stranka CNRT nisu osvojili potrebnu većinu za samostalbnu vlast.

Višetjedno natezanje je prekinuo predsjednik Ramos-Horta iskoristivši ustavne ovlasti i imenovavši Gusmaoa za premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je izazvalo bijes kako bivšeg premijera Marija Alkatirija, tako i njegovih pristaša koji ću počeli kamenovati i paliti vladine zgrade.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara