Popijač izustio broj nezaposlenih: 334 tisuće i 378 je broj koji su željeli sakriti

Foto: Nenad Dugi/Cropix

MINISTAR Đuro Popijač ipak je doznao pa novinarima izustio broj nezaposlenih u siječnju. Nekoliko sati nakon press konferencije koji je jučer hitno sazvao a koja se održala danas ujutro, novinarima je rekao kako je upravo tada dobio podatak da je nezaposleno 334 378 građana. Ponovio je kako nije bila ničija namjera skrivati tu brojku, te je dodao kako je toliko broj nezaposlenih bio "zadnjih dana siječnja".

Na konferenciji za novinare ni riječi o broju nezaposlenih

"Izvještaj o nezaposlenima bez konkretnih brojeva napravljen je po europskim standardima", izjavio je danas u devet sati ujutro ministar gospodarstva Đuro Popijač na konferenciji za novinare. Popijač je ustvrdio da Vlada ništa nije htjela sakriti, a najmanje rekordnu nezaposlenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se Zavod za zapošljavanje, odnosno Vlada koja je jučer prenijela njihove statistike, po prvi put odlučila za "europske standarde", odnosno prikaz nezaposlenosti kroz komplicirane grafikone umjesto konkretnih brojki -  baš u mjesecu kad je na burzi završilo oko novih 15 tisuća nezaposlenih.

Popijač je izbjegao odgovoriti je li politički odgovoran za toliki broj nezaposlenih te kazao da radi u brojnim sektorima, a da je "nezaposlenost samo jedan od njih".

Đuro-nisam-odgovoran-Popijač zaključio je da rekordnu nezaposlenost možemo zahvaliti padu BDP-a u 2009. i nastavku toga trenda u prošloj godini.

Vlada je kod objave broja nezaposlenih u najmanju ruku pokazala smisao za dvostruke kriterije. U ljetnim mjesecima, kad se tisuće ljudi s burze zaposli na sezonskim turističkim poslovima, ponosno se objavljuje svaka brojka i svaki zarez, a sad kad smo dotaknuli dno, očito su dovoljni i grafikoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara