Popijač je toliko nesposoban da više ne može ni popisivati razmjere Vladine štete

Foto:  Hrvoje Jurcic / Podravski list / CROPIX  

"PRIORITETNI zadatak Ministarstva gospodarstva je očuvanje radnih mjesta!", bila je jedna od prvih izjava tek izabranog ministra gospodarstva Đure Popijača kojeg je premijerka Jadranka Kosor u studenom 2009. godine dovela iz HUP-a umjesto smijenjenog Damira Polančeca. Danas, godinu i pol nakon te samouvjerene izjave, Popijač je izjavio kako se ne osjeća politički odgovornim što je u njegovom mandatu došlo do rekordne brojke nezaposlenih dodajući kako je nezaposlenost, pazite ovo - tek jedan od brojnih sektora kojima se bavi njegovo ministarstvo!  

Ministar bez štapića
 
Popijač, inače bivši direktor Fine, bivši čelnik HUP-a i bivši član HSS-a, a novopečeni HDZ-ovac pokazao se tako u godinu i pol dana kao jedna od najvećih pogrešaka premijerke Kosor. Ministarstvo gospodarstva, pod ravnanjem Popijača ne samo da nije u stanju izvući Hrvatsku iz krize nego s obzirom na aferu u prikrivanju broja nezaposlenih nije više u stanju ni popisivati razmjere štete koju je Vlada prouzročila.

"Nemam čarobni štapić za spas hrvatskog gospodarstva", rekao je Popijač pred oporbom u Saboru kada je imenovan ministarstvom gospodarstva tražeći da ga se poštedi teških kritika u prvih sto dana djelovanja u Vladi. No, da će "ministar bez štapića" dovesti Hrvatsku u poziciju da je postala zemlja iz Euroregije koja se najsporije oporavlja od krize postalo je jasno od samih početaka.

Prije točno godinu dana kada je brojka nezaposlenih prešla 300 tisuća, ministar Popijač smirivao je javnost govoreći kako "su uzroci koji su doveli do tolikog skoka ljudi prijavljenih na burzi rada uklonjeni", te pojasnio da su nestali "svi razlozi zbog kojih je bio taj veliki ulazak u nezaposlenost". Popijač je smireno objašnjavao da se hrvatsko tržište upravo oporavilo te da smo spremni za uzlet! Tada smo u šali govorili da je Popijaču nedostajala tek rečenica: Vežite pojaseve, polijećemo!

Naljutila ga najava o 350 tisuća nezaposlenih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sve kritike kako Hrvatska ide prema još lošijim brojkama i većoj nezaposlenosti Popijač je sljedećih mjeseci odgovarao da samo treba "motivirati poduzetnike da krenu u nove poduhvate i reanimiraju svoje poslovne aktivnosti" i problemi su manje-više riješeni. Kritike je redovno odbacivao.

U studenom prošle godine kada je brojka nezaposlenih već bila blizu 320 tisuća, Popijač je i dalje bio samouvjeren naglašavajući da će smanjenju nezaposlenosti pridonijeti proračun za 2011. i konačna realizacija programa gospodarskih mjera za izlazak iz krize.

Krajem godine, kada su neovisni ekonomski stručnjaci naglasili kako Hrvatsku od 350 tisuća nezaposlenih dijeli tek nekoliko mjeseci, Popijač je bio poprilično ljut.

Taktika šutnje

"Nisam čuo argumente i na osnovu čega se te brojke iznose. Ja bih volio čuti od tih stručnjaka kako smanjiti nezaposlenost", naglasio je Popijač u trenucima kada je gotovo svakome bilo jasno da Kosor i njena družina nemaju snage zaustaviti kola koja idu nizbrdo.

Inače temeljna taktika Popijača kao ministra od samog je početka bila ista. Šutio je kada se pripremao program gospodarskog oporavka, šutio je na događaje u Ini, povećavanja cijene goriva i probleme oko plina, šutio je oko brodogradilišta, šutio je o tome što u njegovom ministarstvu radi Bianca Matković, šutio je svaki put kada je ministar Šuker uzimao riječ i koji kredit viška, šutio je na događaje u Hrvatskom fondu za privatizaciju, šutio je kada je doveden novi čovjek u Vladu da preuzme njegov dio posla s privlačenjem investicija, šutio je na dijeljenje poticaja podobnim a ne sposobnim gospodarstvenicima, šutio je na zahtjeve da se provedu reforme umjesto šminkanja brojki pred izbore, šutio je kada su ga pitali hoće li revizija povlaštenih mirovina, šutio je kada je Todorić pozvao Srbe i ostale strance da ne ulažu u Hrvatsku, šutio je o tome kako su i zašto propali modeli A, B i C, šutio je visokim kamatama banaka i o svim ekonomskim nelogičnostima odluka premijerke Kosor koje je ne bi preživjele ni sljedeći sastanak Vlade, šutio je i na brojke o nestalim tvrtkama, tvrtkama u blokadi, a još vjerojatno analizira gdje su to nestali silni obrti.

Branitelj Kosor

Zanimljivo je kako bi se Popijač u medijima jedino oglašavao kada je trebao braniti premijerku Kosor. Tako je poručio građanima Hrvatske da nemaju pojma što su potpisivali na referendumu, poručio je sindikatima da zbog svog neznanja ne drmaju Vladu, a Financial Timesu koji je za Vladu rekao da je "ekonomski ljenjivac koji leži na leđima", odbrusio je da - nemaju pojma!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara