Popijač sa švedskom ministricom trgovine razgovarao o dolasku Ikee u Hrvatsku

Popijač sa švedskom ministricom trgovine razgovarao o dolasku Ikee u Hrvatsku

Tekst: P.V.
Foto: Arhiva

MINISTAR gospodarstva Đuro Popijač održao je danas radne sastanke s izaslanstvima Švedske i Egipta. Tema je bila buduća gospodarska suradnja ovih zemalja s Hrvatskom, a najzanimljiviji razgovori vodili su se sa švedskom ministricom trgovine Ewom Bjorling. S njom je Popijač, naime, razgovarao o dugo najavljivanom ulasku trgovačkog lanca Ikea u Hrvatsku.

Švedska je ministrica pohvalila napore Vlade da zemlju što brže uvede u Europsku uniju te naglasila kako će taj korak biti velik poticaj hrvatskom gospodarstvu. Popijač je istaknuo kako Hrvatska i Švedska već imaju uspješnu suradnju, posebice na planu brodogradnje, telekomunikacija te drvne i drvoprerađivačke industrije.

No, ta će se suradnja dodatno produbiti dolaskom Ikee u Hrvatsku. Bila je to jedna od glavnih tema današnjeg sastanka, nakon kojeg je Popijač izjavio da se nada daljnjem razvoju poslovnih odnosa. Podsjećamo, dolazak Ikee u Hrvatsku najavljuje se već godinama, a prvi trgovački centar tog popularnog lanca trebao bi napokon biti otvoren 2011. godine.

Velika ofenziva na Balkan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, prošle godine je Ikea najavila veliku ofenzivu na Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku. To je potvrdio generalni direktor Ikee za područje Rusije i istočne Europe Per Kaufmann, koji je najavio da će švedski gigant uložiti više od milijardu eura u otvaranje nekoliko trgovina na području zemalja bivše Jugoslavije. Planovi su, naravno, zbog globalne gospodarske krize uvijek podložni promjeni, ali čini se da dolazak Ikee u Hrvatsku više ne može doći u pitanje.

Ikeini planovi su, kako je u srpnju prošle godine najavio Kaufmann, otvaranje tri-četiri prodavaonice u Srbiji, dvije u Hrvatskoj i jedne u Sloveniji, a nakon toga planira ulazak i na albansko tržište.

Najprije Zagreb, zatim Dalmacija

Zemljište u Hrvatskoj (nedaleko od Ivanje Reke) Ikea je već kupila, a prema prvim procjenama, trgovina kraj Zagreba trebala bi se otvoriti tijekom 2011. ili najkasnije do 2012. godine. Nije još sigurno gdje će biti otvoren drugi Ikein centar u Hrvatskoj, ali sigurno je da će biti u Dalmaciji. Razmatraju se lokacije kraj Zadra i kraj Šibenika. Ikein centar u Dalmaciji trebao bi biti otvoren do kraja 2013. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara