POPLAVE U RUMUNJSKOJ, U ISTOČNOJ SLOVAČKOJ EVAKUIRANA DVA SELA

Jedan muškarac utopio se u subotu u sjevernom rumunjskom okrugu Suceava, postavši osma žrtva katastrofalnih poplava koje već četiri dana haraju Rumunjskom, dok su na poplavljenom istoku Slovačke evakuirana dva sela.

Jake kiše koje neprekidno padaju u sjevernoj i središnjoj Rumunjskoj prouzročile su nestanke struje u stotinjak izoliranih mjesta u okrugu Iasi, a nekoliko desetaka žandara poslano je u Suceavu i Bacau kako bi rasčistili poplavljene ceste.

U nekoliko mjesta u regiji voda se počela povlačiti, no stotine su i dalje bez pitke vode.

U okrugu Constanta klizanja zemljišta presjekla su nekoliko cesta, a hidroelektrana Vaduri također je poplavljena, no postrojenja za proizvodnju struje nisu pogođena.

Štete se procjenjuju na nekoliko milijuna eura. Premijer Adrian Nastase obećao je žrtvama poplava hitnu pomoć od više od 200.000 eura. Najavio je također da će od Europske investicijske banke tražiti zajam od 200 milijuna dolara za obnovu kuća u pogođenim regijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je i dalje teška i na istoku Slovačke, gdje je u srijedu pala i prva ljudska žrtva. Vatrogasci su u subotu počeli evakuirati dva sela u regiji Michalovce.

Poplavama je pogođeno više od 200 sela, rekao je ministar unutarnjih poslova Bladimir Palko nakon obilaska poplavljenih područja. "Situacija se stabilizirala, svi putevi su prohodni i ako je jučer bilo problema u autobusnom prometu, danas sve dobro funkcionira", rekao je.

Problema, dodao je, još ima u regiji Košice gdje je popustila brana na rijeci Ondavi. Prije šest godina, u poplavama u tom području poginulo je više od 50 ljudi.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara