Poprsje Marka Marulića na putu u Punta Arenas

Brončano poprsje Marka Marulića danas je zrakoplovom otpremljeno u Punta Arenas, gdje će biti postavljeno na Hrvatskom trgu toga čileanskog grada u kojem živi velik broj Hrvata.

Riječ je o nagrađenu djelu akademskog kipara Ante Strunića, koje je prošlih mjesec dana bilo izloženo u zgradi Banovine, i koje je od 12 radova prispjelih na javni natječaj odabralo povjerenstvo Gradskog poglavarstva. Marulićevo brončano poprsje odljeveno je u poduzeću "Cron" u Blatu.

Nikola Horvat, stručni suradnik Gradskog poglavarstva, kaže da će potkraj sljedećeg mjeseca na otkrivanje spomenika u Čile otputovati hrvatsko izaslanstvo u kojem će biti i splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, Hajdukovi veterani i bračka klapa "Dalmacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska će matica iseljenika u Punta Arenasu postaviti izložbu građevine od bračkog kamenu "U Splitu i svitu". Očekuje se da će toj velikoj svečanosti Hrvatske u Čileu nazočiti i najviši državni dužnosnici, rekao je Horvat.

Predstavnici grada Splita i države uveličat će i proslavu 70. obljetnice Hrvatskog društva "Sokol" u Punta Arenasu, a s čelnicima toga grada razgovarat će se i o prijedlogu Gradskog poglavarstva Punta Arenasa da jedna od ulica toga grada dobije ime Splita, budući da je najviše naseljenih Hrvata u Čileu upravo iz Dalmacije, doznaje se od Horvata.

(Hina) xmerc yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara