Popuštanje napetosti: Putin spreman prekinuti vojne letove bez uključenih transpondera

Popuštanje napetosti: Putin spreman prekinuti vojne letove bez uključenih transpondera

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je u petak rekao da je sklon zaustavljanju vojnih letova bez uključenih transpondera iznad Baltičkog mora, što je znak smirenja u napetom kontekstu između Moskve i njezinih susjeda.

"Prihvaćamo prijedlog finskog predsjednika o prekidu letova bez transpondera i podsjetiti ću na to pitanje tijekom sljedećeg susreta Rusije i NATO-a u Bruxellesu", rekao je Putin novinarima nakon razgovora u Naantaliju s finskim kolegom Saulijem Niinistom.

Finska dijeli s Rusijom granicu dugu 1340 km. Iako nije članica NATO-a ona će sudjelovati na sljedećem summitu u Varšavi 8. i 9. srpnja.

Finska vidi u zadržavanju svoje nesvrstane tradicije najbolji način zadržavanja relativno dobrih odnosa s Moskvom, ali njezini vojnici redovno sudjeluju u zajedničkim vježbama sa snagama transatlantske organizacije. Posljednjih godina je zabrinjava zbog povećanog broja incidenata u kojima su sudujelovali ruski vojni zrakoplovi.

Putin: Mi nikada ne izazivamo napetosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bijeloj knjizi objavljenoj u lipnju, vlada je navela da ne može isključiti vojnu agresiju svog moćnog susjeda.

"Rusija nikada ne izaziva napetosti", trvdio je ruski predsjednik na konferenciji za novinare i rekao da se vojni letovi zemalja NATO-a također izvode bez transpondera.

"Iznad Baltičkog mora ima dva puta više letova NATO-ovih zrakoplova nego ruskih letova. Mi nismo izmislili te podatke, to su statistike", tvrdio je.

Na summitu u Varšavi bi 28 šefova država i vlada NATO trebalo potvrditi strože stajalište organizacije prema Rusiji, koje Moskva kritizira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara