PORAST ULAGANJA U ESTONIJU NAKON ULASKA U EU

Estonija je nakon ulaska u Europsku uniju u svibnju zabilježila velik porast stranih ulaganja, nastavivši trend koji je počeo sa osamostaljenjem od Sovjetskog Saveza 1991. godine, piše u ponedjeljak France presse.

Strani investitori, mnogi iz susjednih skandinavskih zemalja, mogli bi ove godine u tu baltičku republiku uložiti do milijardu eura, 15 puta više nego 1992. godine, ističu analitičari.

"Svjedoci smo drugog investicijskog vala koji je počeo nakon ulaska Estonije u EU", rekao je finski bankar Joakim Helenius.

Prošle godine izravna strana ulaganja u Estoniju iznosila su 759 milijuna eura, a ove je godine broj zapadnih kompanija koje su zainteresirane za kupovinu estonskih firmi značajno porastao.

"Ulaganja 2004. ostaju na rekordnim razinama 2003. godine i mogla bi se čak i povećati na milijardu eura, uključujući nova spajanja i akvizicije te početak projekta tvornice za obradu drvne celuloze vrijednog 154 milijuna eura", rekao je Andrus Viirg iz državnog tijela za promicanje ulaganja Enterprise Estonia.

Samo u posljednjih mjesec dana, najmanje sedam estonskih tvrtki srednje veličine prodano je stranim kompanijama, navodi estonski poslovni dnevnik Aripaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi val stranih ulaganja u estonsko gospodarstvo počeo je 1998. kada su švedske financijske institucije kupile dvije najveće estonske banke, Hansapank i Uhispank.

Godine 2001. zaključeni su posljednji veliki poslovi u privatizaciji infrastrukture. Estonsku željezničku kompaniju kupio je američko-britanski konzorcij, a strane tvrtke preuzele su nadzor nad tvrtkama za vodoopskrbu i grijanje u Tallinu.

Većina izravnih stranih ulaganja u Estoniju je stigla iz Švedske, gotovo 40 posto, a slijedi je Finska s 28 posto. Treći najveći ulagač su Sjedinjene Države na koje otpada šest posto investicija u estonsko gospodarstvo.

Analitičari očekuju daljnji rast ulaganja u Estoniju, koja ulagače privlači visoko obrazovanom i relativno jeftinom radnom snagom te članstvom u Europskoj uniji.

"Kako više nema mnogo toga što bi se moglo kupiti, može se očekivati da će se u drugom investicijskom valu mnoge tvrtke iz Skandinavije i drugih zemalja preseliti u Estoniju kako bi smanjile troškove", rekao je Helenius za Aripaev.

(Hina) xzt ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara