poreč: obilježen Dan Istarskog statuta

U povodu Dana Istarskog statuta danas je u porečkoj Istarskoj sabornici održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije na kojoj je prvi put obilježen Dan Istarskog statuta.

Obraćajući se sudionicima ovog svečanog skupa istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je kako je donošenje Statuta Istarske županije 30. ožujka 1994. bio svojevrstan povijesni izazov.

"Taj je dan u mnogočemu utjecao na demokratske procese ne samo u Istri već u cijeloj državi. Potpuno je jasno da se samo liberalno-građanskom politikom moglo suprotstaviti tadašnjoj nacionalističkoj i izolacionističkoj politici koja se vodila u državnom vrhu", ustvrdio je Jakovčić. Po njegovim riječima Istarska županija uspjela je afirmirati najviše europske vrijednosti upravo kroz Statut Istarske županije. "Time je prva i na najbolji način utrla put Republike Hrvatske prema Europskoj uniji uvažavajući vrijednosti višejezičnosti, multietičnosti, antifašizma, regionalne i transgranične suradnje", rekao je.

Predsjednik Županijske skupštine Istarske županije Stevo Žufić podsjetio je na osmogodišnje osporavanje Istarskog statuta od strane bivše HDZ-ove kao i sadašnje koalicijske vlasti smatrajući to otporom središnje vlasti prema idejama koje su dolazile iz Istre.

Podsjetio je kako je upravo zbog Statuta Istarske županije Ivan Jakovčić zajedno s doministrom turizma Veljkom Ostojićem napustio hrvatsku Vladu, čime je IDS prešao ponovno u opoziciju.

(Hina) spd ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara