Poreč: Počeo s radom prvi senat Internacionalnog kluba hrvatskih iseljenika

TRIDESETAK predstavnika udruga iseljenih Hrvata okupilo se danas u porečkom hotelu "Parentium", gdje je počeo s radom prvi senat Internacionalnog kluba hrvatskih iseljenika, povratnika i investitora iz dijaspore, koji će, rečeno je, razgovarati o znanosti u funkciji razvoja Hrvatske, ulozi civilnog društva u suvremenim demokratskim državama, o Hrvatskoj u procesu globalizacije te naročito o odnosu hrvatske dijaspore i hrvatske diplomacije.

Koordinator Kluba Niko Šoljak ustvrdio je da je glavni cilj tog okupljanja pokrenuti inicijative i dati prijedloge koji će približiti domovinsku i iseljenu Hrvatsku uspostavom dijaloga između dijaspore i vlasti. On je sudionike skupa izvijestio o dosadašnjem radu kluba, osobito nakon prvog sabora dijaspore održanog u Poreču prije dvije godine, ustvrdivši da u međuvremenu nažalost nisu "uočeni veliki pomaci nabolje sa stajališta iseljenih Hrvata, iako su mali pomaci ipak vidljivi".

Ujedno je izrazio nadu da će nova Vlada prihvatiti mišljenje iseljenih Hrvata jer je "svjesna snage hrvatske dijaspore koju treba vezati uz domovinu".

Šoljak je danas govorio i o razjedinjenosti dijaspore u svijetu te o postojanju mnogih klubova koji, kako je rekao, "iz različitih razloga" ne surađuju, a koje će ovaj klub pokušati povezati uglavnom kulturnim i sportskim programima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime pulske Županijske gospodarske komore sudionike skupa, koji traje do nedjelje, pozdravila je Jasna Jaklin Majetić te im je ponudila pomoć u onom dijelu koji se odnosi na podatke o gospodarstvu.

Sudionici ovog senata u sklopu boravka u Istarskoj županiji posjetit će Veleučilište u Poreču, dok je za nedjelju zakazan izlet na Brijune.

(Hina) xdspo ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara