Porezna uprava od Doris Košte traži 246.000 kuna duga

Porezna uprava od Doris Košte traži 246.000 kuna duga
SPLITSKA odvjetnica i braniteljica haškog optuženika Ivice Rajića, Doris Košta, dužna je državi 246 tisuća kuna. Košta dug osporava tvrdeći da je stvarni iznos duga upola manji, te da je spomenuta cifra nastala kao produkt komfornog obračunavanja kamate.

Bivša kandidatkinja za predsjednicu države našla se na meti Porezni uprave koja od nje potražuje 246 tisuća kuna duga nastalog  po osnovi neplaćenih obveza iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u protekle dvije godine, piše Slobodna Dalmacija.

List piše kako se govorilo o Koštinom dugu od 400 tisuća kuna, te o njenoj molbi u kojoj je ona tražila da joj se otplata duga omogući u razdoblju od deset godina. Poznata odvjetnica te je priče odbacila dodajući da od Porezne uprave čak nije dobila niti obavijest o dugu.

"Točno je to da je dug koji imam prema Poreznoj upravi od 246 tisuća kuna upola manji. Taj dug ću sigurno osporavati u kasnijim postupcima jer je nastao nezakonito zbog njihova vrlo komfornog obračunavanja kamate na kamatu. Porezna uprava je od 2003. godine preuzela način obračunavanja iz fonda podataka koje su imali mirovinski i zdravstveni fondovi, a nisu nakon toga izvršili reviziju kamata nego su ih nastavili komforno obračunavati kao i do tada." - pojasnila je Košta.

Osvrnula se i na opće prihvaćeno mišljenje u javnosti prema kojem odvjetnici haških optuženika zarađuju vrlo "izdašne" honorare. Tvrdi kako je to "medijski privid", te objašnjava kako, unatoč tom što puno radi, svoj dio kolača može uzeti tek po okončanju parnica i donošenju presuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je naš pravosudni sustav brži i učinkovitiji, onda se ovi problemi kod većine odvjetnika ne bi javljali. Ovako naše odvjetničke zarade zavise i te kako i o ažurnosti suda." - otkriva Košta.

"Haaške isplate odvjetnicima, pa i meni, kasne i do godinu dana, a i predmeti u kojima mi odvjetnici zastupamo branjenike nisu ni jednako plaćeni ni jednako rangirani od Haaga, tako da iznos od 24 tisuće eura, koji se spominje u medijima da zarađujem mjesečno, nema veze s istinom. Ni približno!" - zaključuje poznata splitska odvjetnica.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara