POREZNI POTENCIJAL BiH TRI MILIJARDE EURA

Sadašnji porezni potencijal Bosne i Hercegovine na godišnjoj razini iznosi oko tri milijarde eura, a uvođenjem poreza na dodanu vrijednost (PDV) vjerojatno će ga biti moguće povećati, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević.

Ova uprava, koja predstavlja nadomjestak za jedinstvenu carinsku i poreznu administraciju na državnoj razini, trenutačno je angažirana i na pripremama za uvođenje PDV-a, a Čaušević se snažno zalaže da on bude temeljen na jedinstvenoj stopi od 17 posto.

On drži kako će se na taj način osigurati učinkovita naplata poreznih pristojbi dok bi diferencirane stope, koje je predložio Parlament, prikupljanje poreza učinile veoma teškim i kompliciranim.

Čaušević je novinarima kazao kako se od PDV-a očekuje prije svega dodatno punjenje državnog proračuna no to, po njegovu sudu, ima smisla samo ukoliko se poduzmu mjere kojima će se ograničiti javna potrošnja, posebice ona za administraciju.

"Ukupni fiskalni potencijal BiH sada je šest milijardi konvertibilnih maraka, od čega se tri milijarde prikuplja neizravnim oporezivanjem. Moguće je kako će nakon uvođenja PDV-a od poreza biti prikupljeno i sedam milijardi KM pa i više", kazao je Čaušević.

Učinkovitija naplata poreza, po njegovu sudu, u BiH je moguća jer je za prvih osam mjeseci ove godine naplaćeno oko 108 milijuna eura više nego 2003. godine.

Čaušević je pozvao državne vlasti da poduzmu mjere kojim će se osigurati da dodatni porezni prihodi budu usmjereni u razvitak domaće proizvodnje i u socijalne programe a ne u administraciju, čije troškove valja što prije ograničiti.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara