Porošenko: Ove godine moramo vratiti kontrolu nad Krimom

Porošenko: Ove godine moramo vratiti kontrolu nad Krimom

Foto: FAH

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko je ustvrdio da bi njegova zemlja morala ove godine vratiti ratom zahvaćeni istok pod svoj nadzor.

"Ukrajinska suverenost nad okupiranim područjima Donecka i Luhanska trebala bi se ponovno uspostaviti 2016.", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare u Kijevu, kako je objavljeno na njegovoj internetskoj stranici.

Rekao je da će obnoviti mir i iskoristiti diplomatska, politička i međunarodna pravna sredstva kako bi povratio nadzor nad tim područjima, koja su pod vlašću proruskih separatista od izbijanja pobune nakon svrgavanja dotadašnjeg proruskog predsjdnika Viktora Janukoviča 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porošenko je napomenuo da će se koristiti istim sredstvima u pokušaju da vrati kontrolu nad Krimom koji je Rusija okupirala i anektirala istodobno s početkom pobzne na istoku Ukrajine.

Također je ukazao na činjenicu da se Ukrajina uspjela osloboditi ovisnosti o ruskom plinu poput ovisnika koji se uspiju očistiti od droge.

"Plinska igla koju je ova zemlja koristila desetljećima, otkako (samostalna) Ukrajina postoji - a što se pokazalo našim doživotnim prokletstvom - konačno je nestala. Sad kupujemo dvostruko više plina iz Europske unije nego iz Sibira", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara