Portorož: Solana o sigurnosnoj i ekonomskoj situaciji na zapadnom Balkanu

SIGURNOSNA situacija na području zapadnog Balkana bitno se popravila u odnosu na prije pet godina kad je osnovan Pakt stabilnosti u jugoistočnoj Europi, ocijenio je u svom (pisanom) govoru, predstavljenom u utorak sudionicima regionalnog stola te inicijative u Portorožu, povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

S jedinim izuzetkom kosovskog nasilja iz ožujka ove godine, sigurnosna je situacija u zadnjih pet godina bitno i dramatično poboljšana, a to se vidi već i iz toga da je broj međunarodnih mirovnih snaga u regiji u tom razdoblju prepolovljen - sa 60 na 30 tisuća vojnika, ističe Solana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak tiče ekonomskog napretka, odnosno blagostanja u pojedinim državama, ono je vrlo neravnomjerno, pri čemu je najbolje u Hrvatskoj. Hrvatska je, ocjenjuje Solana, "brzo napredovala, dok su druge zemlje daleko za njom". Polovica stranih investicija u državama zapadnog Balkana od 1999. pa do 2003. godina bilo je koncentrirano u Hrvatskoj, a u drugim zemljama mnogo manje.

Ipak, i gledano u cjelini, vrijeme u kojem je djelovao Pakt donijelo je ekonomski napredak svima jer je zapadni Balkan, gledan u cjelini, imao prosječnu godišnju stopu rasta od 4 posto, što je više od rasta u većini europskih država. Isto tako smanjena je i prosječna stopa inflacije u regiji sa 26,3 u 2000. godini na 4,5 posto u 2003. godini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara