Portugal: Policija u kući koju su koristili baskijski separatisti pronašla 1.500 kilograma eksploziva

Portugal: Policija u kući koju su koristili baskijski separatisti pronašla 1.500 kilograma eksploziva

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

ŠPANJOLSKO Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je policija u Portugalu, u kući koju su koristili pripadnici baskijske separatističke organizacije ETA, ovoga vikenda pronašla oko 1.500 kilograma eksploziva, prenosi američka TV mreža CNN.

Eksplozivni je materijal, zajedno sa još nekim sumnjivim materijalim čije se porijeklo ne precizira, otkriven u gradiću Obidos oko 95 kilometara sjeverno od glavnog grada Lisabona, u kući za koju se pretpostavlja da je već neko vrijeme kao bazu koriste članovi ETA-e.

General Nelson Dos Santos, zapovjednik Nacionalne republičke garde Portugala, potvrdio je kako je spomenuti materijal poslan na analizu u centar antiterorističke jedinice, no dodao je da je prilično sigurno kako su materijale koristili teroristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pretraga kuće obavljena je nakon što je na jednoj cesti u Portugalu nakon policijske potjere pronađen napušteni automobil, za kojega je otkriveno da je bio ukraden oko godinu dana prije toga, a u kojem su otkriveni eksplozivi, detonatori i krivotvorene vozačke dozvole.

Račun, pronađen u automobilu, odveo je policiju do trgovine u kojoj je materijal nabavljen, a pregledom video snimke otkriveno je da je eksploziv i opremu nabavio Andoni Cengotita Bengoa Fernandez, za kojega se od ranije sumnjalo da pripada ETA-i, potvrđeno je iz španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Španjolska separatistička organizacija ETA, koja se već desetljećima terorističkim i nasilnim akcijama bori za nezavisnost španjolske pokrajine Baskije, tereti se za više od 800 žrtava koje su ostale iza njihovih terorističkih napada.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba još je prosincu prošle godine upozorio kako postoje naznake da bi ETA mogla ponovno napasti, nakon čega je vlada donijela odluku o podizanju razine pripravnosti za slučaj terorističkog napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara