Portugal: U uvodu generalnog štrajka stali vlakovi i rafinerije

RADNICI u štrajku zaustavili su u ponedjeljak željeznički promet i dvije glavne rafinerije nafte u Portugalu uoči nacionalnog štrajka sazvanog u znak prosvjeda zbog predloženih izmjena zakona o radu.

Vlakovođe i radnici državne naftne kompanije prekinuli su rad na poziv Generalne konfederacije portugalskih radnika (CGTP), koja je svojih 800.000 članova pozvala na generalni štrajk od ponedjeljka u ponoć.

Taj je potez najnovijiji izraz nezadovljstva zbog restriktivne ekonomske politike vlade desnog-centra i predloženih promjena u radnom zakonodavstvu koje bi omogućile lakše otpuštanje i premještaj radnika.

Glasnogovornik državnih željeznica GP je rekao da je željeznički promet u cijeloj zemlji zaustavljen od podneva, ta da vlakovi ni sutra neće prometovati. Putnicima u Lisabonu i Portu bio je osiguran alternativan prijevoz autobusima.

Radnici su prekinuli i rad u rafinerijama u Sinesu i Oportu, rekao je predstavnik državne naftne kompanije Galpenergia, napominjući kako domaća opskrba energentima neće biti prekinuta.

Očekuje se da će se štrajku u utorak pridružiti škole, bolnice, vladine službe, javni prijevoz, novine i radiotelevizija, te većina tekstilne i obućarske industrije, glavnih izvoznih sektora zemlje. Nacionalni zračni prijevoznik TAP-Air Porugal nastoji osigurati po jedan let do europskih destinacija te Azorskih otoka i Madeire.

Vlada ističe kako su promjene radnog zakonodavstva nužne u sklopu mjera za oživljavanje portugalske ekonomije i jačanja kompetitivnosti prema novim članicama EU od 2004., dok sindikati tvrde da one nepravedno kažnjavaju radnike koji su već među najniže plaćenima u Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara