Portugalac osumnjičen za ubojstvo kod Novigrada

PORTUGALSKI državljanin Paolo Nuno Vicente Barata e Barata (44) s boravištem u Trstu uhićen je u subotu, 3. travnja, zbog osnovane sumnje da je u noći s 18. na 19. ožujka u mjestu Kršinu nedaleko od Novigrada zbog ljubomore sjekirom usmrtio hrvatskog državljanina Adriana Bankovića (54), rodom iz Grožnjana, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi istarskoj u Puli tijekom koje su o razrješenju tog ubojstva govorili predstavnici hrvatske i talijanske policije te pravosuđa.

Načelnik kriminalističke policije PU istarske Hajrudin Merdanović izvijestio je novinare kako su izvrsnom suradnjom s talijanskim kolegama djelatnici istarske policije uspjeli otkriti počinitelja tog teškog kaznenog djela koji je, nakon brojnih i čvrstih dokaza da je upravo on ubio Bankovića, talijanskim istražnim tijelima tijekom saslušanja priznao ubojstvo.

Portugalac je uhićen u Trstu na temelju raspisivanja međunarodne tjeralice budući da je županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić podnio zahtjev za provođenjem istrage predloživši određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potrage, a nakon što je 31. ožujka županijskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava protiv Barate zbog sumnje da je počinio teško ubojstvo.

Tijekom očevida u kući ubijenog na vratima hladnjaka pronađen je natpis "Ti si lud, ne ona, ljubavi moja" ispisan ružem za usne, koji je pretragom terena 25. ožujka policija pronašla na cesti Novigrad - Buje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je rečeno, tijekom vještačenja utvrđeno je da se na ružu nalaze tragovi krvi ubijenog te da se fizičko-kemijska svojstva natpisa na hladnjaku u potpunosti podudaraju sa svojstvima pronađenog ruža.

Načelnik Merdanović je rekao da je grafološkim vještačenjem rukopisa pronađenog na hladnjaku, uspoređujući ga s rukopisom uhićenog, utvrđeno da je upravo on autor napisane poruke.

Također je pretragom terena u blizini kuće ubijenog u grmlju pronađen jednodjelni radni kombinezon te je vještačenjem utvrđeno da se na njemu nalaze tragovi krvi ubijenog i DNA tragovi koji se podudaraju sa DNA osumnjičenog.

Po riječima zamjenika državnog odvjetnika u Trstu Federica Frezze, Portugalac je prilikom ispitivanja priznao zločin, a prigodom uhićenja ozlijedio je policajca pa će mu se suditi i zbog napada na službenu osobu. Frezza nije mogao odgovoriti na pitanje hoće li uhićenik biti izručen Hrvatskoj budući da o tome, naveo je, odlučuje talijanski ministar pravosuđa.

Odgovarajući na pitanja novinara, Frezza je kazao kako je prijateljica ubijenog Bankovića Maria Anna Cerut, koja je bila u vezi i s osumnjičenim Portugalcem, na slobodi, međutim da je ona i dalje predmet policijske istrage.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara