Portugalci počeli glasati na parlamentarnim izborima

Portugalci su u nedjelju počeli izlaziti na birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima se očekuje pobjeda oporbenih socijalista.

Oko 8,75 milijuna portugalskih stanovnika ima pravo glasa na izborima u nedjelju. Oni se održavaju godinu dana prije predviđenog roka nakon što je socijalistički predsjednik Jorge Sampaio raspustio vladu desnog centra na čelu sa Pedrom Santanom Lopesom u prosincu prošle godine.

Potpora Lopesovoj socijaldemokratskoj stranci (koja u Potrugalu predstavlja desnu opciju) je s nekadašnjih 45 posto pala na 30 posto i poraz se čini izvjesnim.

Oporbeni socijalisti (PS) Josea Socratesa (47) će prema ispitivanjima biti pobjednik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
izbora i predviđa se da bi mogao dobiti 45 ili 46 posto glasova, što bi moglo biti dovoljno za apsolutnu većinu zastupnika u parlamentu. To bi bilo prvi put u posljednjih deset godina

da jedna stranka ima apsolutnu većinu.

Stabilnost vlade, gospodarski rast, smanjenje javne potrošnje, i borba protiv nezaposlenosti te siromaštva dominiraju Socratesovim programom, koji je siguran u dobijanje apsolutne većine, u vrijeme kada je Portugal suočen s najslabijim gospodarskim rastom i nezaposlenošću od 7,1 posto, najvećom u posljednjih šest godina.

(Hina) xbis/xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara