Portugalski predsjednik prihvatio ostavku premijera Duraa Barrosa

PORTUGALSKI predsjednik Jorge Sampaio prihvatio je u utorak ostavku premijera Josea Manuela Duraa Barrosa imenovanog za predsjednika Europske komisije, zadržavši njegovu vladu dok ova ne riješi tekuće poslove, priopćili su iz ureda predsjednika.

Durao Barroso je u ponedjeljak podnio ostavku predsjedniku države.

Barroso je na izvanrednom summitu šefova država i vlada Europske unije od 29. lipnja imenovan predsjednikom Europske komisije. Njegovo imenovanje mora potvrditi Europski parlament 22. srpnja.

Portugalski predsjednik mora pak odlučiti hoće li raspustiti parlament, što bi dovelo do prijevremenih parlamentarnih izbora, ili će glavna politička stranka na vlasti, Socijaldemokratska stranka (PSD, desni centar) imenovati Barrosova zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pošto je prošlog tjedna razgovarao s istaknutim osobama iz političkog života Sampaio se u utorak i u srijedu treba sastati s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Podnoseći ostavku Barroso je istaknuo da je "neobično, pa i nečuveno da se u zapadnoj demokraciji raspušta parlament u republici koji ima stabilnu parlamentarnu većinu".

Socijalistički predsjednik zasad nije naveo nikakve pojedinosti što se tiče ishoda političke krize koju je izazvao odlazak Duraa Barrosa u Bruxelles.

Lijeva oporba, napose Socijalistička stranka traži provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora ističući da je Barroso iznevjerio obećanje dano biračima da će ostati do konca mandata. Ona se oslanja i na rezultate europskih izbora na kojima je sa 44,52 posto pobijedila Socijalistička stranka, dok je koalicija na vlasti koju čine PSD Duraa Barrosa i Narodna stranka (CDS-PP, desnica) dobila 33,25 posto.

Gradonačelnik Lisabona Pedro Santana Lopes koji je prošlog tjedna umjesto Barrosa imenovan za predsjednika PSD-a i koji ima najveće izglede da postane novi premijer izjavio je u ponedjeljak da parlamentarna većina ima "sve mogućnosti da sastavi vladu" i da "nijedan entitet zastupljen u parlamentu nije sklon provedbi prijevremenih izbora".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara