Portugalski socijaldemokrati odredili Lopesa za budućeg premijera

VLADAJUĆA portugalska socijaldemokratska stranka u nedjelju je svojeg predsjednika Pedra Santanu Lopesa odredila za nasljednika bivšeg premijera Josea Duraoa Barrosa, koji je imenovan predsjednikom Europske komisije, javila je portugalska agencija Lusa, pozivajući se na izvore u stranci.

Sadašnji gradonačelnik Lisabona Lopes (48) je dao jamstva o kontinuitetu vladine politike, rekavši kako će u parlamentu predstaviti isti program koji je iznio i Barroso prilikom dolaska na čelo vlade u travnju 2002.

Na sastanku nacionalnog vijeća PSD-a, kandidatura Pedra Santane Lopesa za premijerski položaj odobrena je sa 105 glasova za i dva suzdržana.

Lopesa bi u ponedjeljak poslije podne na razgovor o nominaciji trebao primiti predsjednik države Jorge Sampaio.

"Namjeravam predstaviti isti program vlade pred parlamentom, a to će biti najbolje jamstvo kontinuiteta", izjavio je Lopes.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U govoru koji je prenosila televizija, Lopes je u nedjelju rekao kako će poštovati ograničenje od 3 posto bruto-nacionalnog proizvoda za javni dug u 2004. godini.

"Moramo jamčiti da ćemo se potruditi ostaviti manjak ispod 3 posto BDP-a ove godine. To je vrlo važno za ostvarenje unutarnjih ciljeva i vanjsku vjerodostojnost Portugala", rekao je.

"Pitanje konsolidacije proračuna nije riješeno", također je izjavio kandidat za Barrosovog nasljednika.

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara