Poruka riječkog nadbiskupa Devčića u povodu 1700. obljetnice mučeništva sv. Vida

Riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić uputio je danas vjernicima poruku uoči proslave 1700. obljetnice mučeništva svetoga Vida, zaštitnika Nadbiskupije i grada Rijeke, koja će biti organizirana 15. lipnja ove godine, na blagdan sv. Vida.

Devčić je podsjetio na mladoga Vida koji se, u vrijeme okrutnog progona kršćana, iako mučen, nije odrekao vjere, već se okitio mučeničkom palmom - znakom pobjede nad mukama i smrću.

"U njegovoj okrutnoj sudbini predstavljen je mukotrpan život ljudi u ovom dijelu Lijepe naše", poručio je Devčić te je nastavio da su "neimaština, bolesti, iseljavanje, nezaposlenost, teški i slabo plaćeni rad, robovanje raznim osvajačima i domaćim moćnicima i druge nedaće činile život ovog grada i kraja sličnim progonstvu i mučeništvu dječaka Vida".

"Kao što je u Vidovoj patnji simbolizirana patnja naših predaka, tako su u njegovu otporu i vjernosti do kraja simbolizirani i njihov otpor, prkos i neslomljivost u svakom obliku zla".

Nadbiskup Devčić pozvao je sve vjernike da u godini obilježavanja mučeništva sv. Vida obnove vjeru i očiste ju od od svake polovičnosti, površnosti i nedosljednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Samo tako ćete postati dostojnima uzeti u ruke palmu kojom se on okitio", stoji u poruci riječkog nadbiskupa koji je sve vjernike pozvao da sudjeluju u svečanoj proslavi 1700. obljetnice mučeništva sv. Vida, koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

"To je središnja gradska i nadbiskupijska proslava našeg zaštitnika, stoga nitko ne bi smio s nje izostati bez važnog razloga", navodi se u poruci.

Nadbiskupova poruka u povodu obljetnice mučeništva sv. Vida objavljena je danas na konferenciji za novinare na kojoj je mons. Devčić, u povodu obilježavanja 38. svjetskog dana sredstava priopćavanja, novinarima zahvalio na svom uloženom trudu. Istaknuo je da novinarsko zvanje nikada nije bilo lako jer se novinari bore za neovisnost bez obzira u kakvom režimu radili.

Na konferenciji je najavljena proslava prve obljetnice pohoda Pape Rijeci i Trsatu koja će, uz vjerski i kulturni program, trajati od 5. do 8. lipnja ove godine.

(Hina) xhšup ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara