POS u Zagrebu se nastavlja, dvojbena lokacija u Sesvetama

GRADNJA stanova po Programu društveno poticane stanogradnje, popularnijem POS-u, u Zagrebu se nastavlja, ali još se dvoji oko lokacije u Sesvetama, izvijestile su danas zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić nakon zajedničkog sastanka u Gradskom poglavarstvu.

Na Vrbanima izgradnja POS-ovih stanova ide dalje, u Španskom počinje najkasnije krajem veljače, dok se na lokaciji bivše svinjogojske farme u Sesvetama treba precizirati kada će i u kojem omjeru stanogradnja krenuti.

Po zasebnim izračunima iz Poglavarstva i iz Ministarstva, troškovi za gradnju novog naselja u Sesvetama su izuzetno veliki jer se, osim stanova, po Detaljnom planu uređenja, treba izgraditi dva vrtića, osnovna i srednja škola, bazen, crkva i drugi sadržaji.

"Moramo voditi računa o tim troškovima i vidjeti koje su mogućnosti Grada i gdje će pomoći Vlada", rekla je zagrebačka gradonačelnica i najavila da će konačnu odluku o tome koliko će se stanova ondje graditi donijeti nakon Vladinog i zaključka Gradskog poglavarstva ovog mjeseca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Matulović-Dropulić je rekla kako se ne može dopustiti da se gradi velik broj stanova, a da lokalna zajednica istodobno ne može osigurati odgovarajuću komunalnu infrastrukturu. Po njenom je mišljenju, kaže, bolje da se stanovi grade u već postojećim naseljima, a obje su čelnice istaknule da će se u Zagrebu sigurno izgraditi planirani broj stanova, bez obzira na kojoj lokaciji.

Vrijednost dosad ugovorenih radova s izvođačima ukupno iznosi 1,7 milijardi kuna od čega je 1,068 milijardi kuna za stanove u Sesvetama i 648 milijuna u Španskom, rekla je ministrica Matulović-Dropulić i dodala da izvođači radova za sesvetske stanove već sada traže veću cijenu radova radi toga što bi djelomično trebali zamijeniti sloj zemlje na tamošnjoj lokaciji.

Na upit zašto HDZ sada podržava gradnju POS-ovih stanova u Sesvetama, a prije je bio protiv, ministrica je odgovorila da nije svejedno hoće li se tamo graditi 3.000 ili 1.000 stanova i napomenula kako je njeno mišljenje i dalje da je ta lokacija bila pogodnija za gospodarske sadržaje.

Najavila je da će se izmjenama Zakona o POS-u omogućiti i dogradnja i obnova kuća što je posebno zanimljivo stanovništvu u manjim sredinama te obratiti pažnja na one koji ne mogu platiti polog od 15 posto ili socijalno ugrožene koji ne mogu sami kupiti svoj stan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara