POSEBNE JEDINICE TALIJANSKE VOJSKE BITI ĆE UPUĆENE U IRAK

Talijanska vlada će od Parlamenta zatražiti dozvolu za upućivanje talijanskih vojnika u Irak, objavio je u nedjelju list "Corriere della Sera"."Ovoga tjedna ćemo zatražiti od Parlamenta zeleno svijetlo za svu pripremu", rekao je, prema listu, talijanski premijer Silvio Berlusconi te otkrio kako je "već 300 karabinijera spremno otputovati".

Riječ je o specijalnoj jedinici koja se već uvježbava za poslove u Iraku. Još nije donesena konačna odluka o tome koje će sve posebne jedinice biti upućene u Irak, ali osim 300 karabinijera iz jedinice "Tuscania" u Livornu, mogli bi biti poslani i specijalne jedinice iz Bolzana i Gorizie. Riječ je uglavnom o inženjercima, zatim stručnjacima za otklanjanje mina, za zaštitu od bakterioloških i kemijskih otrova. U tim jedinicama je već uvedeno stanje preduzbune za polazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trenutno Italija ima 9.153 svojih pripadnika u raznim vojnim misijama angažiranim u svijetu, od kojih 6.500 na Balkanu, 1.600 u operacijama "Endurin Freedom" u Afganistanu i okolnim prostorima.

Osim vojnika Italija će u Irak poslati i ekipe Civilne zaštite, stručnjake za obnovu električne i telefonske mreže, oko tisuću liječnika i bolničara, te osobe za pokretanje djelovanja gradskih ustanova. Ti se stručnjaci, kako se doznaje, već pripremaju u okviru programa ministarstva vanjskih poslova.(Hina) st sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara