Posebne mjere zbog vrućina u BiH: Pomiče se radno vrijeme, na ulicama besplatna voda

Posebne mjere zbog vrućina u BiH: Pomiče se radno vrijeme, na ulicama besplatna voda

Foto: FAH, 123rf

FEDERALNA vlada BiH usvojila je jučer na sjednici u Sarajevu Informaciju o provođenju izvanrednih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržala njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH, javlja Radio Sarajevo.

Te mjere podrazumijevaju da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u sedam sati, da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite da kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina i da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti to učine najkasnije do devet sati ujutro.

Poslodavcima je preporučeno da djelatnicima koji obavljaju poslove na otvorenom i suncu, početak radnog vremena pomaknu na šest sati ujutro. Ako tehnologija posla to ne dopušta, treba razmotriti mogućnost da poslovi u razdoblju od 12 do 16 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je i da zaposlenim kroničnim bolesnicima poslodavci u ovom razdoblju omoguće korištenje godišnjeg odmora. Ustanove koje s radom počinju u devet sati, početak radnog vremena trebaju pomaknuti na osam sati. Poslodavci bi trebali omogućiti ležernije odijevanje zaposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično.).

Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima, trebalo bi osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Građane treba kontinuirano informirati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura, savjetovati da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome razlika razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 3-5°C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara