POSEBNI IZASLANIK UN NE VIDI NAPREDAK U DARFURU

Sudanska vlada nije ostvarila nikakav napredak u ostvarivanju najavljenih ciljeva, prestanka napada milicija na stanovništvo Darfura, razoružanja njihovih pripadnika ili progona odgovornih za zločine, izjavio je u utorak posebni izaslanik UN za Sudan Jan Pronk.

Darfur je i dalje poprište brojnih napada milicija, u kojem i vladine snage i pobunjenici često krše prekid vatre, a u porastu je broj oružanih pljački, kazao je Pronk na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

"Stanje u Darfuru neće ići na bolje sve dok se ne postigne sporazum koji će svima jamčiti političku integraciju i razvitak", kazao je Pronk, ocijenivši kako bi ustav i državne institucije u Sudanu "trebale odražavati postojeće raznolikosti" i omogućiti "pravednu razinu regionalne autonomije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći pred članovima Vijeća sigurnosti u povodu predstavljanja novog izvješća glavnog tajnika UN Kofija Annana o Darfuru, Jan Pronk je naglasio kako od njegova prošlog izvješća krajem kolovoza "nije bilo sustavnog poboljšanja sigurnosti stanovništva i okončanja stanja nekažnjenog počinjenja zločina".

U sudanskoj pokrajini Darfuru već gotovo dvije godine bjesni građanski rat, koji je uzrokovao tešku humanitarnu krizu.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara