Posječena najstarija i najveća palma na splitskoj rivi

NAJSTARIJA i najveća palma na splitskoj rivi, visoka 18 metara i stara 75 godina, danas je posječena jer se sva osušila i više nije pokazivala ni najmanje znakove života unatoč naporima stručnjaka da je izliječe.

U takvu je stanju, zbog velike težine i visine, palma predstavljala opasnost za ljude i nekretnine. Stoga je unajmljena 40-tonska dizalica i ekipa Gradske službe spašavanja, koji su je nakon petosatna rada uklonili s rive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim novinarskih i tv-ekipa i brojni građani su ovjekovječili fotoaparatima palmin odlazak u povijest. Na splitskoj rivi ima ukupno 140 palma, a ta najstarija posađena je daleke 1928. kad su se na rivi počele saditi prve palme čime je Split dobio poznatu sliku s razglednica.

Prije toga na rivi su bila stabla murva i maslina. Voditelj Odjela održavanja gradskog zelenila Parkova i nasada Ivo Barbarić kazao je Hini da će na mjestu stare, pred omiljelim restaurantom "Adrianom", biti posađena nova palma, visine tri do četiri metra, i to vrste Kanarske datulje, kakva je bila i stara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara