Poskupio život u Splitu: Baldasar diže prirez na 15 posto

Poskupio život u Splitu: Baldasar diže prirez na 15 posto

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je podignuti prirez sa 10 na 15 posto te na taj način poskupiti život svojim sugrađanima. Na takav korak odlučio se zbog smanjenih prihoda u gradskoj blagajni. Prema članku 30. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, grad iznad 30 tisuća stanovnika može propisati plaćanje prireza od 15 posto pa je Baldasar odlučio iskoristiti tu mogućnost.

Trenutno, navodi Baldasar u prijedlogu za povećanje prireza upućenom gradskim vijećnicima, Grad Split ima najmanju stopu prireza, 12 posto plaćaju u Zadru, 13 u Osijeku, 14 u Karlovcu te 15 posto u Rijeci.

Porez na dohodak, a posebno porez i prirez na dohodak od nesamostalnog rada, kao najvažniji prihodi Grada, posljednjih su godina bitno smanjeni i u odnosu na 2008. godinu bili su manji za 65 milijuna kuna u 2014. godini, a 92 milijuna kuna u 2015. godini. Razlog Baldasar nalazi u poreznim reformama kojima su smanjene stope poreza na dohodak i u značajnom povećanju osobnih odbitaka i poreznih razreda.

S novim prirezom 16 milijuna kuna više u gradskoj blagajni

Značajan pad poreza i prireza u Gradu Splitu dijelom su ublažili rastom drugih poreznih prihoda pa su ukupni porezni prihodi u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu bili manji za 20 milijuna kuna, a u odnosu na 2008. godinu 67,9 milijuna kuna. Prirez je u 2015. godini bio za 14,8 milijuna kuna manji u odnosu na 2008. godinu.

Prirez će se povećati jer se porezni prihodi smanjuju, a istovremeno se značajan dio funkcija decentralizira, objašnjava Baldasar. Zakonom je propisan čitav niz obveza koje jedinice lokalne uprave moraju provoditi, rastu potrebe za uređenjem komunalne infrastrukture, što pred Grad predstavlja potrebu stvaranja dodatnih prihoda kako bi se podmirile obveze.

Jedan dio manjka Grad Split uspio je kompenzirati povećanim prihodima od imovine pa su ti prihodi u 2014. godini bili veći za pet milijuna kuna u odnosu na 2008. godinu, a u 2015. godini za 11 i pol milijuna kuna. Prihodi od komunalne naknade lani su bili veći za 13 milijuna kuna, a prihodi od poreza na tvrtku za milijun i pol kuna u odnosu na 2008. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa ovim povećanjem stope prireza od 15 posto, Baldasar očekuje da bi prihodi u gradsku blagajnu po tom osnovu mogli doseći razinu iz 2008. godinu, što znači da se očekuje minimalno povećanje prihoda od 16 milijuna kuna.

Na plaću od pet tisuća kuna, 30 kuna poreza više

Povećanje stope ne bi teretio najniže plaće i utjecao na standard zaposlenika s nižim primanjima, uvjerava Baldasar. Samac sa prosječnom plaćom od 3.500 kuna neto mjesečno bi plaćao 5,17 kuna više, a ako ima uzdržavanog člana, dodatnog opterećenja ne bi bilo.

Najveći teret podnijeli bi zaposlenici s višim primanjima, kojima je poreznom reformom u 2015. godini neto plaća najviše i porasla. Tako bi zaposlenici sa plaćom od 10 tisuća kuna, plaćali 123 kune više, a oni sa 12 tisuća kuna 138,64 kuna. Za one s plaćom od pet tisuća kuna, razlika iznosi 30,85 kuna, a onima s plaćom od sedam tisuća kuna 55,15 kuna.

Puljak: Sramota je da se diže prirez, a ne povlače sredstva EU fondova

"I dosadašnji prirez od 10 posto je previsok kakva vlast njime upravlja. Sramota je da se diže prirez, umjesto da se povlači novac iz EU fondova, što čine i najmanje općine, a nije u stanju jedan Split, i to zbog neznanja i bahatosti aktualne vlasti. Vidimo da planiraju dizati kredit za modernizaciju rasvjete, a svako drugo selo u Hrvatskoj je to riješilo bespovratnim sredstvima EU fondova. Kredite će dizati i za obnovu voznog parka Prometa, opet nešto što se može riješiti sredstvima EU fondova. Ova gradska uprava svoju nesposobnost da primakne sredstva iz izvora koji su im na dohvat ruke, rješava novim nametima građanima koji tako financiraju mrežu njihovih uhljeba i vozni park gradonačelnika. U obrazloženju povećanja stope prireza navodi se kako se moramo usporediti s Rijekom i Osijekom, koji imaju 15 i 14 posto prireza, no nisu se htjeli s njima uspoređivati po cijenama javnog gradskog prijevoza i taksi usluga", komentirala je vijećnica Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara