Poskupljuje auto osiguranje; žrtvama prometnih nesreća veće naknade

Poskupljuje auto osiguranje; žrtvama prometnih nesreća veće naknade

U SLIJEDEĆOJ godini povećat će se premije za osiguranje automobila, a povećat će se i visina naknada ozlijeđenima u prometu ili srodnicima poginulih u prometnim nesrećama, koje isplaćuju osiguravateljska društva. Žrtvi prometne nesreće morat će se isplatiti do 8 milijuna kuna.

Kako bi se zaštitile žrtve stradale u prometnim nesrećama te naše zakonodavstvo uskladilo s onim u EU-u, Vlada je na sjednici iznijela prijedlog zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Po novom zakonu, koji bi se trebao primjenjivati slijedeće godine, osiguravajuća društva kod sklapanja ugovora o osiguranju vozila dužna su za štetu zbog smrti ili tjelesne ozljede osigurati najmanje 3,5 milijuna kuna ako se radi o osobnim vozilima, ako je riječ o autobusima ili teretnim vozilima  6,5 milijuna kuna, a kad su u pitanju vozila koja prevoze opasne tvari osam milijuna kuna, piše Glas Istre.

Za smrt ili ozljedu kod osobnih automobila najmanja osigurana svota porast će s dosadašnjih 1,4 milijuna kuna na 3,5 milijuna kuna.  Povećanjem osiguravateljske premije u prvom se redu želi riješiti problem dosadašnje prakse po kojoj se iznos od 1,4 milijuna kuna uzimao kao maksimum, a isplaćivane nakade su ga nerijetko prelazile.

U slučajevima kada u nesreći strada više osoba, odnosno bude više ozlijeđenih ili srodnika koji za usmrćenu osobu potražuju naknadu, iznos će se dijeliti među njima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos od 3,5 milijuna kuna predviđen je i u slučaju da građani stradaju od brodica, a svaki putnik u zrakoplovu mora biti osiguran s minimalnim iznosom od 250 tisuća SDR-a (specijalna prava vučenja), čiju vrijednost određuje MMF, a trenutačno jedan SDR vrijedi 1,42 dolara. Konkretno to znači da bi u slučaju avionske nesreće za svakog stradalog putnika odšteta iznosila oko 355 tisuća kuna.

Izmjene predviđaju i bržu isplatu odštete pa su osiguravateljska društva dužna u roku od 14 dana obavijestiti građane o svom odgovoru na njihov zahtjev. Ukoliko osiguravatelji u roku ne isplate odštetu, morat će plaćati i kamatu.

Određeni su i minimali osigurani iznosi za uništenje stvari kod osobnih automobila od 1,5 milijuna kuna, autobusa i teretnih vozila od 3,5 milijuna kuna te vozila koja prevoze opasne tvari od 4 milijuna kuna. Zbog povećanja minimalnih osiguranih iznosa vrlo je vjerojatno da će poskupiti premije u osiguranju, te biti veći izdaci osiguravateljskih kuća za reosiguranje.

Prijedlog zakona o obveznim osiguranjima u prometu propisije da osigurana osoba gubi pravo na odštetu ako je kao vozač bila pijana, nesreću izazvala namjerno, vozila bez vozačke dozvole i u slučaju neispravnosti automobila.

U ovim slučajevim žrtva svejedno od osiguravajućeg društva može naplatiti naknadu, a ono za isplaćeni iznos tereti svog osiguranika, i to najviše do 12 prosječnih neto plaća u Hrvatskoj, odnosno do pedeset tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara