Posljedice uporabe herbicida u Vijetnamskom ratu podcijenjene

KOLIČINA herbicida uporabljenih u Vijetnamskom ratu, napose najpoznatijeg, pod nazivom "agent Orange", uvelike je bila podcijenjena, kaže se u američkoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature.

Od 1961. do 1971. američka i južnovijetnamska vojska raspršile su nekoliko milijuna litara otrovnih herbicida, uglavnom agensa Orange s visokim sadržajem dioksina, kako bi uništili tropsku šumu u kojoj su se skrivale protivničke snage. Dioksin se nagomilao u hranidbenom lancu i, po ocjeni vijetnamskog Crvenog križa, više od milijun ljudi još i danas osjeća njegove posljedice.

Pošto su temeljito proučili sve podatke američke vojske koja je u 19.905 letova deset godina raspršivala taj herbicid, Jeanne Mager Stellman (sveučilište Columbia, New York) i njezini kolege zaključili su da je količina herbicida barem deset posto veća nego se dosad mislilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su za polazište uzeli studiju koju je 1974. objavila američka akademija znanosti o uporabi defolijanata i njezinim posljedicama. Prema tada objavljenim brojkama, uporabljeno je 76 milijuna litara defolijanata, od čega više od 45 milijuna litara samog Orangea.

Studije daju točnije podatke o područjima primjene herbicida i mogle bi biti temelj za epidemiološko istraživanje dugoročnih posljedica kemijskih agensa, ističu autori. Prema istraživanju, broj osoba u selima na koje su bačeni defolijanti mogao bi se popeti na 4,8 milijuna.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara