Posljednji ispraćaj akademika Zorana Bujasa

ČLANOVI obitelji, kolege, prijatelji i poštovatelji danas su se oprostili od akademika Zorana Bujasa, koji je u 94. godini umro 11. siječnja u Zagrebu.

U ime Filozofskog fakulteta na zagrebačkom krematoriju od istaknutog hrvatskog psihologa oprostila se Vlasta Vizek Vidović, u ime Hrvatskog psihološkog društva Želimir Pavlina te u ime HAZU-a tajnik Razreda za prirodne znanosti Branko Sokač i bivši predsjednik Akademije Ivo Padovan.

Oni su naglasili da je Bujas cijeli svoj život neumorno radio na utemeljenju, učvršćenju i izgradnji hrvatske psihologije, postao najproduktivniji i najcitiraniji hrvatski psiholog te prvi psiholog član HAZU-a.

Rođen je u Splitu 1910., osnovnu je školu pohađao u Zadru i Dubrovniku, gdje je i maturirao 1928. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je psihologiju.

Godine 1936. završio je poslijediplomski studij u Parizu, a 1940. postaje redovitim profesorom na Visokoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Od 1949. predaje na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu je od 1955. do 1956. bio dekan.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta bio je od 1956. do 1958., 1960. izabran je za izvanrednog člana Akademije, a osam godina kasnije postaje i njezinim redovitim članom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je tajnik Razreda za prirodne znanosti, a od 1989. do 1991. Akademijin potpredsjednik.

Akademik Bujas bio je osnivač Instituta za psihologiju i fiziologiju rada, a u Akademiji je osnovao i vodio Laboratorij za istraživanje strukture i funkcije osjetnih organa. Bio je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području okusa.

Predavao je na Sorboni, sveučilištima Harvard i Brown, Akademiji SSSR, sveučilištima Rockefeller i Yale, a bio je i član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Prah akademika Zorana Bujasa bit će, kako je rečeno, prosut u Jadransko more.
P

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara