Posljednji ispraćaj Pape Ivana Pavla II

POKOPOM Ivana Pavla II. završeni su sprovodni obredi kojima je u petak u Rimu nazočilo oko 200 svjetskih čelnika i dostojanstvenika, stotine tisuća hodočasnika i milijuni televizijskih gledatelja diljem svijeta.

>>> Najveći sprovodi u povijesti svijeta
>>> Fotografije: Pogreb Pape Ivana Pavla II.
>>> Pogreb Pape Ivana Pavla II. u brojkama

Misom u Bazilici sv. Petra, prije koje su se na svim rimskim crkvama oglasila zvona, u 10,00 sati počela je svečanost pogreba koju je predvodio dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger, jedan od najbližih suradnika Ivana Pavla II.

Papa nas gleda i blagoslivlja, rekao je kardinal Ratzinger, naglasivši posebno na to kako je Papa probudio vjeru. Podsjetio je kako je Papa posljednji puta htio udijeliti blagoslov Urbi et orbi, premda je bio jako bolestan, sa svoga prozora na Trgu sv. Petra.

Sada "možemo biti sigurni da nas naš ljubljeni Papa gleda s prozora kuće Oca, vidi nas i blagoslivlje nas", rekao je Ratzinger.

Podsjetio je i na pretposljednju knjigu Ivana Pavla II. "Ustanite, idemo!" s kojom je, kako je rekao, probudio "umornu vjeru" i kazao nam "svima i danas, da trebamo hodati u vjeri" istaknuvši da je Sveti Otac ostao svećenik do kraja.

Ratzinger je također spomenuo poseban odnos Pape prema mladima, a njegova je homilija bila više puta pozdravljana burnim pljeskom. Masa vjernika klicala je da bi Ivana Pavla II. trebalo proglasiti svecem.

Odnošenje posmrtnih ostataka Ivana Pavla II. s Trga sv. Petra pozdravljeno je velikim i dugotrajnim pljeskom poslije svečane trosatne mise. Lijes od čempresova drva s Papinim tijelom nakon mise unijet je kroz glavna vrata bazilike, da bi poslije ponovno izašao na vrata Sante Marte i bio donesen, na ramenima nosača Papinske stolice, do kripte. Tu je održana polusatna ceremonija te je najprije drveni lijes stavljen u cinčani i ovaj zatim u lijes od orahova drveta. Drveni lijes bio je prethodno povezan crvenim vrpcama i zapečaćen Papinim i vatikanskim pečatima. Isto tako je zapečaćen i onaj od orahova drva.

Nakon toga, u prisutnosti kardinala kamerlenga Eduarda Martineza Somala, lijes je položen u zemlju na prostoru na kojem je prethodno počivao Ivan XXIII., čiji su ostaci 2000. poslije beatifikacije prebačeni u baziliku. Grob Ivana Pavla II. nalazi se u neposrednoj blizini prvoga pape, sv. Petra, i dvojice prethodnika pape Wojtyle, Pavla VI. i Ivana Pavla I.

Uz Papu je u lijes postavljena i olovna tuba s njegovom biografijom i komemorativnim medaljama koje je dobio za vrijeme svog pontifikata.

Više od 2 milijuna ljudi prisustvovalo je pogrebu, pa se smatra da je to najveći pogreb u povijesti, te jedan od najvećih medijskih događaja u novijoj povijesti. Na Trgu sv. Petra postavljena su sjedališta za državnike, vjerske velikodostojnike te pripadnike kraljevskih obitelji. Na ograđeni prostor na Trgu bile su propuštene i sve hendikepirane osobe iz mase vjernika za koju su na okolnim trgovima postavljeni veliki ekrani kako bi mogli pratiti ceremoniju obreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogrebu su prisustvovala 44 predsjednika, 25 premijera i oko 120 drugih političkih predstavnika 14 vjerskih velikodostojnika nekršćana. Od stranih državnika, između ostalog, bili su prisutni predsjednik SAD-a George W. Bush, francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer Tony Blair, njemački kancelar Gerhard Schroeder i predsjednik Horst Koehler. Iz muslimanskih zemalja stigli su iranski predsjednik Mohammad Khatami i palestinski premijer Ahmed Korei.

Na posljednjem ispraćaju Svetog Oca okupilo se 15 kraljeva, kraljica, prinčeva ili velikih vojvoda.

Na Trgu Svetog Petra bili su i bivši američki predsjednici  Bill Clinton i George Bush, supruga aktualnog predsjednika Laura te državna tajnica Condoleezza Rice.

U hrvatskom izaslanstvu su predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader sa suprugama, te potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.  Mesić je bio smješten na Trgu svetog Petra u drugom redu iza talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija, što se smatra vrlo važnim znakom za vatikanski protokol.

Organizaciju pogreba pratile su jake mjere kontrole tako da su svi hodočasnici podvrgnuti detektorskoj provjeri. Pogreb je putem tv-programa pratilo nekoliko milijardi ljudi. Prema procjenama u Rimu boravi 4 milijuna hodočasnika, te oko 10 000 novinara. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara