Posljednji jugoslavenski kralj se vraća u Srbiju?

Posljednji jugoslavenski kralj se vraća u Srbiju?

POSMRTNI ostaci posljednjeg jugoslavenskog kralja, Petra II. Karađorđevića mogli bi iz Chicaga gdje je pokopan uskoro biti preseljeni u Beograd, rekao je za AP njegov sin, princ Aleksandar.

Petar II. Karađorđević, (1923.-1970.), pokopan je  u manastiru srpske Pravoslavne crkve Sv. Save u Libertyvilleu blizu Chicaga, te je na taj način postao jedini europski vladar koji je pokopan na teritoriju Sjedinjenih Država.

Kralj je postao 9. listopada 1934. nakon atentata na njegova oca, kralja Aleksandra u Francuskoj. Do 27. travnja 1941. u njegovo ime Jugoslavijom je vladao knez Pavle Karađorđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od rujna 1941. s jugoslavenskom vladom do kraja rata boravi u Londonu, a s vlasti je zbačen 29. studenoga 1945., iako nikad nije abdicirao. Nakon Drugog svjetskog rata živio je u Francuskoj i Sjedinjenim Državama. Tamo je surađivao sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskom emigracijom. Iz braka s grčkom princezom Aleksandrom (1921.- 1993.) ima sina jedinca Aleksandra rođenog 1945. koji od 2000. živi u Beogradu.

Princ Aleksandar želio bi posmrtne ostatke svojega oca prebaciti na teritorij Srbije, kako je rekao u nedavnom telefonskom razgovoru za AP, dodajući kako vjeruje da će to biti uskoro.

A.B.
Foto: Danas

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara