Poslodavci amenovali povećanje minimalca

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) priopćila je kako je njezino Vijeće članova poduprlo dogovor socijalnih partnera o minimalnoj plaći. Sindikati i HUP se dugo nisu mogli dogovoriti oko povećanja minimalne plaće jer su poslodavci tvrdili da će to dovesti u opasnost čitav niz tvrtki iz sektora koji teško preživljavaju, poput tekstilne industrije. Sada je jasno da nema zapreka dogovorenom povećanju "minimalca".

Poslodavci su i pristali na ovaj dogovor jer se za tekstilnu, drvnu i kožarsko-obućarsku industriju, uz sustav potpora, primjenjuju izuzeća od utvrđene minimalne plaće.

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, naglasio je da su zadovoljni ovim dogovorom i stoga jer je u njega ušla odredba prema kojoj bi odmah trebalo početi pripremati rješenja za smanjenje poreza i doprinosa te za povećanje neoporezivog dijela osobnog odbitka, a što bi se trebalo primjenjivati od 1. siječnja 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, brutto minimalna plaća od 1. srpnja trebala bi se povećati za 300 kuna, sa dosadašnjih 2.441 na 2.747 kuna. Novi bi se zakon odnosio na oko 115.000 zaposlenih koji primaju plaću od 2.500 kuna, što čini 7,6 posto ukupno zaposlenih osoba.

D.M.
Foto: liderpress.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara