Poslodavci protiv polovičnih izmjena Zakona o radu

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) poručila je danas Vladi i sindikatima da odustanu od polovičnih izmjena Zakona o radu (ZOR), a reformu radnog zakonodavstva odgode za neka bolja vremena.

HUP je danas prekinuo pregovore o izmjenama ZOR-a jer je Vlada nedavno na zahtjev sindikata pristala korigirati prijedlog vezan uz otpremnine u slučaju otkaza.

Premijer Ivica Račan i čelnici sindikalnih središnjica dogovorili su da se radnicima koji imaju do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a da se starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknadi gubitak dijela dosadašnjih prava.

Glavni direktor HUP-a Željko Ivančević ustvrdio je na konferenciji za novinare da će zbog takvog dogovora visina otpremnina u odnosu na postojeći zakon biti tek neznatno smanjena.

Ivančević naglašava da je početni prijedlog izmjena ZOR-a bio kompromisno rješenje koje bi Hrvatsku tek donekle približilo razini radničkih prava u drugim tranzicijskim zemljama, a u novom tekstu samo jedan članak, kojim se skraćuju otkazni rokovi, istinski utječe na fleksibilizaciju radnih odnosa.

HUP stoga smatra da sada ne bi bilo dobro ići u izmjene ZOR-a jer bi se stvorila iluzija o provedbi reforme, dok u stvarnosti kozmetičke promjene postojećeg zakona ne bi pozitivno utjecale na hrvatsko gospodarstvo.

Osim toga, budući da se bliže izbori, HUP ocjenjuje da će saborski zastupnici tijekom rasprave o ZOR-u više voditi računa o glasovima birača, a manje o konkurentnosti gospodarstva, osiguravanju uvjeta za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.

Stoga bi, smatra Ivančević, reformu radnog zakonodavstva trebalo ostaviti za vrijeme nakon izbora.

Dodao je da većina europskih zemalja planira uskoro također pokrenuti reformu radnog zakonodavstva, s ciljem fleksibilizacije radnih odnosa, što bi i Hrvatsku moglo potaknuti da krene u tom smjeru.

Predstavnici Vlade i sindikata danas su HUP-ovu odluku o prekidu pregovora ocijenili neutemeljenom, tvrdeći da se nije odstupilo ni od čega što su socijalni partneri dosad dogovorili.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara