Poslovodstvo i Nadzorni odbor željezare Split podnijeli ostavke

POSLOVODSTVO i Nadzorni odbor Željezare Split danas su podnijeli ostavke s obrazloženjem da su nezadovoljni odnosom Vlade i nerješavanjem problema splitske Željezare koja već dva mjeseca ne proizvodi.

Predsjednik Uprave Jakov Miljak, koji je na toj dužnosti tri mjeseca, rekao je danas novinarima kako ni Uprava ni Nadzorni odbor ne žele da radnici zbog njih imaju probleme te da, ako su oni razlog zbog kojega Vlada ne želi pomoći Željezari, oni odlaze.

Rekao je kako Vlada, iako je najavila, nije na prošlotjednu sjednicu uvrstila u dnevni red raspravu o Željezari, odnosno zahtjev o davanju jamstva u vrijednosti od 50 milijuna kuna, kako bi Željezara mogla pokrenuti proizvodnju.

"Od tada traje muk i jedino čujemo kako u Vladu stižu pisma da smo nesposobna uprava. Zato smo dali ostavke. Ako mi ne valjamo, radnici zaslužuju nekog boljeg", kaže Miljak, koji tvrdi da su bankari spremni dati kredit stane li država iza tvornice.

Miljak drži da Vlada mora podržati spas Željezare i zbog zaposlenika i zbog opstanka metalurgije na ovom prostoru.

"Kad su već svi veliki vjerovnici i radnici pokazali dovoljno strpljenja i razumijevanja i kad smo sa svima postigli dogovor, to što Vlada i dalje nije stala iza nas, upućuje samo na činjenicu da iza svega stoji uvozni lobiji kojima je interes provizija na uvoz željeza, a ne domaća proizvodnja", kaže Miljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati u Željezari daju potpunu potporu Upravi i Nadzornom odboru i u svom se priopćenju vrlo oštrim riječima kritiziraju Vladu tvrdeći da iza pokušaja uništenja Željezare Split stoji lobi uvoznika željeza u Hrvatsku.

Miljak ističe kako Željezara u ovom trenutku ne može biti konkurentna ali da to može vrlo brzo postati. "Dalmacija je područje u kojem se izuzetno mnogo gradi, autocesti treba željezo i nelogično je da uvozni proizvod bude kurentniji. Ne može željezo koje se doprema iz neke druge zemlje biti jeftinije od našeg kada ga odvozimo na gradilišta koja su nam praktički ispred tvornice", kaže Miljak.

Miljak je podsjetio da je nova Uprava na čelu s njim dovedena nakon što se pojavila osnovana sumnja da je u poslovanju ranije Uprave bilo nepravilnosti. Nova Uprava nije ni započela proizvodnju, a HEP je, prije više od dva mjeseca, Željezari isključio struju zbog 7,5 milijuna kuna duga. Tada su, prema riječima Miljka, započeli razgovori s resornim ministrom Ljubom Jurčićem i potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem, jer je Željezara u cijelosti obnovljena kreditom od 22 milijuna eura s državnim jamstvom.

Od nove Uprave je zatraženo da pripremi program i plan proizvodnje što je, kaže Miljak, Uprava i resorno ministarstvo učinilo na najbolji mogući način. Dogovorena je odgoda dugovanja, HEP je pristao da se struja plati u sedam obroka, a 415 radnika je dobilo jednu od sedam plaća koliko im se duguje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara