Postavljanje stanice TELE2 u Kaštelima završilo sukobom mještana i policije

U KAŠTELIMA je jutros došlo do sukoba između radnika tvrtke Elektrocentar-Petak i stanara Ulice žrtava rata u Kaštel Starom, piše Glas Dalmacije.

Naime, radnici tvrtke Elektrocentar – Petak iz Ivanićgrada za telekomunikacijskog su operatera TELE 2 pokušali, na osnovu pravovaljanog sudskog naloga, postaviti baznu stanicu na vrhu zgrade u Ulici žrtava rata 20. Unatoč policijskim snagama, koje su osiguravale posao, došlo je do naguravanja i fizičkih obračuna, a sve je završeno privođenjem trojice mještana. Uvidjevši da je situacija opasna, referent za sudske ovrhe Ivan Savin, odgodio je izvršenje zbog toga što nisu izvršeni svi preduvjeti za uvođenje TELE 2 u posjed i izvršenje presude.

Sve je započelo kada su pred zgradu na raskrižju Kaštel Novog i Starog došli radnici i strojevi poduzeća što je razbjesnilo stotinjak okupljenih mještana. Naguravanje je započelo čim su krenuli radovi, a "letjeli" su alat i montažne skale, nakon čega se u sukob uključila brojna policija, pristigla u pet službenih kombija. Nakon privođenja Ivana Puovića te zatvaranja u policijsko vozilo, policija se sukobila i s ostalim mještanima, koji su policijskim službenicima pokušavali objasniti da je čovjek u vozilu ozbiljno bolestan. Pritvoreniku je pomogla liječnička ekipa, nakon čega je sudski izvršitelj Ivan Savin odgodio ovrhu.

Liječnica koja je pristigla na mjesto događanja htjela je odvesti Puovića, no policajci se s tim nisu složili objasnivši joj kako se radi o uhićeniku. Osim Puovića, privedeni su još i Tonći Kuzmanić te Ante Gudelj.

Trakavica oko postavljanja bazne stanice ovog telekomunikacijskog operatera u Kaštelima traje već dulje od godinu dana, koliko stanovnici Kaštel Novog i Kaštel Starog preko različitih instanci pokušavaju uvjeriti javnost kako je bazna stanica opasna te kako investitor nema dozvole koje odgovaraju činjeničnom stanju. Tvrde kako ih, kao najbliže susjede, nitko nije obavijestio o namjerama telekomunikacijskog operatera te su uvjereni kako je bazna stanica postavljena u gusto naseljenom dijelu Kaštel Novog izravna opasnost njihovim životima.

Općinski sud u Kaštel Lukšiću na zahtjev TELE 2 lani je donio zaključak o provedbi ovrhe, no isti zbog prosvjeda stanovništva nije proveden. Građani upozoravaju na nezakonitost izdane građevinske dozvole i tvrde kako po Generalnom urbanističkom planu Kaštela postavljanje ovakvih baznih stanica u gusto naseljenim mjestima nije moguće.

Prozivaju i Grad koji nije ništa učinio da spriječi naum TELE 2. U Gradu su novinarima Glasa Dalmacije rekli kako su poduzeli sve da se bazna stanica ne montira, a operateru su čak ponudili i zamjensku lokaciju iznad štafilićko-novljanskog groblja, na što investitor nije pristao. TELE 2 je iskoristio svoje zakonske mogućnosti, a i sudska presuda ide nažalost u prilog.

Zdenka Bartulić-Čolaković iz tvrtke koja za TELE 2 radi na ishođenju građevinskih i lokacijskih dozvola rekla je kako tvrtka posjeduje rješenje općinskog i županijskog suda. Potvrdila je da je ponuda Grada stigla, no tvrdi kako je ista došla naknadno nakon što su sve dozvole izdane pa bi pristajanje na gradsku ponudu značilo ponavljanje čitavog postupka.

J.Da.
Foto: Glas Dalmacije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara