Postignut dogovor o miru na jugu Sudana

Sudanska vlada i pobunjenici Narodne vojske za oslobođenje Sudana (SPLA) postigli su u četvrtak dogovor o posljednja dva sporna pitanja, otvorivši time put za potpisivanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma u siječnju kojim će se okončati 21godišnji građanski rat u toj zemlji.

"Mirovni sporazum bit će potpisan 9. siječnja u Nairobiju", rekao je jedan sudionik pregovora, dodajući da će sporazum biti sveobuhvatan i uključivati sve protokole i anekse.

Mirovni sporazum napokon bi trebao okončati najdulji sukob na afričkom kontinentu u kojemu je poginulo 1,5 milijuna ljudi, a četiri milijuna su raseljena.

Zaraćeni su arapsko-muslimanski sjever zemlje i jug gdje većinu čine kršćani animisti, koji se osjećaju marginaliziranima.

"Napokon su se dogovorili o prekidu vatre i modalitetima provedbe" mirovnog sporazuma, rekao je pregovarač koji je želio ostati anoniman.

Riječ je o posljednja dva sporna pitanja koja su blokirala zaključenje mirovnih pregovora koji su počeli u Keniji početkom 2002. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dva protokola, čiji sadržaj nije otkriven novinarima, bit će potpisana u petak.

Vlada u Kartumu i SPLA obvezali su se 19. studenoga, pod velikim međunarodnim pritiskom, da će sklopiti konačni mirovni sporazum najkasnije do 31. prosinca ove godine.

U posljednje dvije godine dvije strane potpisale su niz sporazuma koji se odnose u prvom redu na podjelu vlasti - vođa pobunjenika postao je prvim zamjenikom predsjednika - i prirodnih bogatstava zemlje (50:50), odnosno prihoda od nafte.

Sudanske naftne rezerve procjenjuju se na više od dvije milijarde barela, a dokazane iznose 700 milijuna barela. Većina nalazišta nalazi se u središtu i na jugu zemlje.

Mirovni sporazum ne odnosi se na zapadnu regiju Darfur koju i dalje razdiru sukobi. U građanskom ratu u tom području u gotovo dvije godine poginulo je 70.000 ljudi, a 1,6 milijuna je raseljeno.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara