Postignut dogovor o novom poslovniku rada Parlamenta BiH

PREDSTAVNICI vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini postigli su dogovor o novom poslovniku o radu Parlamenta BiH, čime je otvoren put rješavanju političke krize koja traje od listopada, piše portal Sarajevo-X.

"Ovo je dobar dan za BiH", izjavio je Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak nakon pregovora koje su u Sarajevu, uz njegovo posredovanje, vodili dužnosnici vladajućih stranaka iz Parlamenta BiH.

Lajčak je potvrdio kako je postignut dogovor o novom poslovniku koji će onemogućiti opstrukcije ili blokade rada Parlamenta BiH istaknuvši kako su nova rješenja sukladna Ustavu BiH i ranijim zahtjevima međunarodne zajednice.

Visoki je predstavnik 19. listopada nametnuo izmjene Zakona o vijeću ministara BiH kojim je utvrđeno da to tijelo može raditi kada je na sjednicama prisutna većina ministara, a odlučuje potom većinom glasova.

S dogovorom se slaže i predstavnik Republike Srpske

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Miodrag Živković, koji je ujedno i dužnosnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, potvrdio je novinarima kako je novi dogovor postignut uz suglasnost svih strana te da je prihvatljiv i za Republiku Srpsku.

"Ovo nije samo dogovor o poslovniku, ovo je ujedno put ka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom", kazao je Živković naznačivši kako slijedi rješavanje problema u radu Vijeća ministara, ali i reforme policije na čemu inzistira Europska komisija.

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije, također je potvrdio postizanje važnog političkog dogovora te smatra kako se onemogućava blokada rada parlamenta.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara