POSTIGNUT DOGOVOR OKO KRONOLOGIJE "PRSTENOVA"

Zaklada autora "Gospodara prstenova" J.R.R. Tolkiena odobrila je objavljivanje Tolkienove "kronologije", koju je napisao vlasnik jedne male izdavačke kuće, javlja BBC ovih dana. L

Zaklada Tolkien, koju vodi autorov sin Christopher, tužila je Michaela W. Perryja i njegovu izdavačku kuću Inkling Books, no američka sutkinja Barbara Rothstein odbila je tužbu u siječnju.

Budući da nije bilo ponovnog otvaranja postupka u 120 dana koliko je odredila sutkinja Rothstein, knjiga sad može biti objavljena.

"Sve je raščišćeno", rekao je Perry u srijedu u Seattleu. "Konačni dogovor je potpisan". Ugovorna odredba o tajnosti sprječava objavljivanje detalja o knjizi, naslovljenoj "Untangling Tolkien: A Chronology and Commentary for The Lord of the Rings" (Pojašnjenje Tolkiena: kronologija i komentar "Gospodara prstenova").

U zajedničkoj izjavi, dvije strane su se izjasnile: "Budući da je Perry znatno izmijenio knjigu, zaklada je povukla primjedbe na objavljivanje, no to ne znači da na bilo koji način podupire ili predstavlja knjigu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga iznosi vremensku liniju akcija i događaja u Tolkienovim knjigama, uključujući "Gospodara prstenova", "Hobita" i "Silmarilliona". Tolkien nije pisao knjige kronološkim redom.

Perryjev odvjetnik Mel Simburg izjavio je da je pomogao autoru da preradi knjigu "kako bi bolje odgovarala onome što je želio napraviti, tj. kronologiji fiktivnih događaja".

Jedan od Perryjevih ciljeva bio je da objasni ozbiljnim čitateljima i obožavateljima "Gospodara prstenova" što se događalo na različitim mjestima u isto vrijeme, rekao je Simburg.

Sudski postupak je potvrdio da su kronološke reference, upotpunjene analizama i komentarima, "prikladne za korištenje", dodao je Simburg. Izdavačka kuća Inkling Press zarađuje samo oko 500 dolara mjesečno, no izgleda da su već dva velika izdavača izrazila zanimanje za Tolkienovu kronologiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara