Postignut napredak u sjevernoirskom mirovnom procesu

NAKON što je postignut napredak u približavanju stavova, razgovori o razoružanju Irske republikanske armije (IRA) i obnovi suspendirane sjevernoirske vlade nepredviđeno su nastavljeni u utorak drugi dan zaredom.

Unatoč krizi oko Iraka, britanski premijer Tony Blair ostao je u Belfastu kako bi dao svoj doprinos postizanju mirovnog sporazuma u nemirnoj britanskoj pokrajini.

Zajedno sa svojim irskim kolegom Bertijem Ahernom, Blair pokušava nagovoriti IRA-u da se razoruža u zamjenu za određene koncesije uključujući i povlačenje britanskih snaga.

Takav potez katoličke republikanske gerilske skupine, koja se već desetljećima bori protiv Velike Britanije, umanjio bi strahovanja probritanske protestantske većine i uklonio prijetnje oružjem iz sjevernoirske političke retorike.

Isto tako, to bi zadovoljilo temeljni uvjet protestantskih stranaka i utrlo put za obnovu sjevernoirske vlade koja je suspendirana posljednjih pet mjeseci.

Blair i Ahern pokušavaju postići sporazum s glavnim sjevernoirskim strankama do svibnja kad trebaju biti održani parlamentarni izbori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara