Postoji inflacija gora i od hrvatske: U Zimbabveu inflacija rekordnih 11,2 milijuna posto

IZ DALEKOG Zimbabvea stiže vijest koja spada u kategoriju "vjerovali ili ne" - inflacija je ondje, kako javlja CNN, dosegla rekordnih 11,2 milijuna posto, što je dosad najviša stopa inflacije ikad zabilježena u svijetu.

Tu nevjerojatnu brojku zimbabveanska stopa inflacije dosegla je u protekla tri mjeseca. U svibnju je ona iznosila 2,2 milijuna posto, no ta se brojka smatrala nerealno niskom.

U kakvoj su se situaciji našli stanovnici Zimbabvea najbolje pokazuje cijena štruce kruha - u veljači je ona bila nešto manje od 200.000 zimbabveanskih dolara, a sad je nevjerojatnih 1,6 trilijuna zimbabveanskih dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočena s kritičnom nestašicom novca, Središnja banka Zimbabvea krajem srpnja je uklonila deset nula sa zimbabveanskog dolara. Jedan američki dolar tada je dosezao vrijednost od čak 800 milijardi zimbabveanskih dolara.

Analitičari navode kako se kriza pogoršala nakon reizbora predsjednika Roberta Mugabea, u lipnju. Zimbabveancima je zbog teške ekonomske situacije kupnja hrane, lijekova, goriva te plaćanje računa za struju, postalo luksuzna avantura. Mnogi su napustili zemlju, u kojoj stopa nezaposlenosti svakodnevno drastično raste.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara