Postoji mogućnost genske terapije dijabetesa tipa 1

STANICE jetre mogle bi se genetski izmijeniti toliko da počnu proizvoditi inzulin, što je u normalnim okolnostima zadaća stanica gušterače.

Postoji mogućnost razvoja nove terapije za liječenje dijabetesa tipa 1, koji karakterizira pomanjkanje inzulina, izvijestili su znanstvenici u stručnom časopisu "Nature" koji su ispitivanja proveli na miševima.

Dijabetes tipa 1 do sada nije bio izlječiv, a oboljeli su u redovitim razmacima morali uzimati inzulin, kako bi nadoknadili nedostatak tog hormona u tijelu.

Lawrence Chan i njegovi kolege s medicinskog fakulteta Baylor u Teksasu, razvili su terapiju koja bi mogla nadomjestiti postojeću: prenijeli su gene stanica gušterače u stanice jetre i uspjeli ih navesti na proizvodnju inzulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijenos gena omogućili su adenovirusi koji se često koriste kao nositelji tzv. genskog materijala. Potom su znanstvenici, koji su stanice jetre tretirali takvim virusom-nositeljem, razvili u stanicama jetre inzulin i druge hormone gušterače. Tako su uspjeli normalizirati razinu inzulina kod miševa oboljelih od dijabetesa.

Druga mogućnost liječenja dijabetesa tipa 1 vezana je za transplantaciju zdravih stanica. No taj je postupak rizičan jer može doći do odbacivanja transplantiranoga tkiva.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara