Postupak za opoziv hrvatskog veleposlanika koji se potukao u veleposlanstvu u Lisabonu u tijeku

HRVATSKI veleposlanik u Portugalu Želimir Brala potukao se prije mjesec dana sa djelatnikom službe sigurnosti u Lisabonu, potvrdio nam je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Željko Belaj, no nije htio govoriti o pojedinostima.

Upitali smo glasnogovornika Belaja zbog čega je došlo do obračuna, je li policija intervenirala, odnosno, pojavila se na mjestu događaja, postoji li zapisnik o incidentu, jesu li okarakterizirane ozljede sudionika, tko je zadao prvi udarac i slično. No, glasnogovornik je rekao da će za prikupljanje tih informacija biti potrebno vremena, iako je od incidenta prošlo mjesec dana.

"Mi smo već odgovorili jednom dnevnom listu na upit, i odgovor je bio da je veleposlanik na odgovarajući način obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske o incidentu, i da će se redovitom procedurom utvrditi relevantne okolnosti i činjenice događaja te, u skladu s utvrđenim, poduzeti odgovarajuće mjere. Odgovore na ostala pitanja ćemo pokušati dati danas, ili možda sutra", nagovijestio je Belaj u prvom razgovoru za Index.

Upitali smo glasnogovornika i koliko je vremena potrebno za utvrđivanje činjenica vezanih za jednu tuču u veleposlanstvu, obzirom da je prošlo mjesec dana od incidenta, i kako će on biti kažnjen  u slučaju da se utvrdi da je veleposlanik sudjelovao u fizičkom obračunu u najtežem obliku, tj. da snosi punu moralnu odgovornost kao osoba koja je izazvala incident, kao i u suprotnoj situaciji, ako se ustanovi da je bio izazvan. No, Belaj nije htio komentirati niti uobičajenu proceduru prilikom takvih ili sličnih incidenata.

Nekoliko sati kasnije na naš ponovni upit, iz Ministarstva nam je odgovoreno kako su postupci za opoziv veleposlanika Želimira Brale s dužnosti veleposlanika u Portugalskoj Republici, kao i postupak razriješenja djelatnika sigurnosti i njegova povlačenja u Zagreb u tijeku.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara