Potočnik: Hrvatska najviše napredovala

Kandidat za prvog povjerenika EU iz Slovenije Janez Potočnik u srijedu je u sklopu predstavljanja novih povjerenika u Europskom parlamentu sat i pol odgovarao na pitanja o svojim stajalištima prema proširenju EU, osvrnuvši se pritom posebno na države zapadnog Balkana i Hrvatsku koja je među njima najviše napredovala.

Sadašnji ministar za europske poslove u slovenskoj vladi trebao bi u Europskoj komisiji sudjelovati s povjerenikom za širenje EU-a Guenterom Verheugenom do listopada ove godine kada završava mandat sadašnje Komisije.

Odgovarajući na pitanje o tome što misli o perspektivama budućeg širenja EU-a Potočnik je rekao da je najvažnije da sadašnje širenje s ulaskom 10 novih članica s 1. svibnja bude uspješno.

Države zapadnog Balkana trebaju jasnu europsku perspektivu, one za svoju budućnost najviše mogu učiniti same, a pri tome im je potrebno nesebično pomagati, rekao je Potočnik, istaknuvši u tom kontekstu najveći napredak Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska je najviše napredovala i iskreno se nadam da će idućih tjedana dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije", rekao je Potočnik.

Na pitanje socijalističkog zastupnika Europskog parlamenta iz Austrije Hannesa Swobode o tome bi li Hrvatska prije učlanjenja u EU morala riješiti otvorena pitanja sa Slovenijom, Potočnik je rekao da bilateralna pitanja treba rješavati bilateralno, a ona vezana uz europski "acqui" u skladu s njime. Pri tome je kao bilateralno pitanje naveo pitanje granice na moru, dok je pitanje proglašene hrvatske zaštićene zone u Jadranu vezao uz ispunjavanje europskih pravila, rekavši da je zaštitu Jadrana nužno provoditi u suradnji sa susjednim državama.

Povjerenika iz 10 država-pristupnica Europski parlament trebao bi potvrditi na zasjedanju u Strasbourgu 5. svibnja, a nakon toga "zeleno" svjetlo za 10 novih povjerenika daje formalno i Vijeće EU-a. Novi će povjerenici djelovati u sadašnjoj ekipi Romana Prodija do kraja mandata u listopadu ove godine. Imat će puno pravo glasa, ali ne i svoje resore, nego će se rasporediti u resore koje u Europskoj komisiji vode povjerenici iz "starih" članica.

(Hina) xfl ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara