Potočnik o proglašenju gospodarskog pojasa

HRVATSKA ne može proglasiti isključivu ekonomsku zonu (EEZ) na Jadranu bez dogovora s ostalim zemljama u regiji, a ako bi Italija pristala da u bilateralnom dogovoru s Hrvatskom proglasi prošireni gospodarski pojas, talijanska bi vlada pod pritiskom ribara bila prisiljena dati ostavku, izjavio je Franc Potočnik, državni podtajnik u ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, zadužen za pitanja ribolova.

Potočnik je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" izjavio da bi Hrvatska umjesto proglašenja ekonomske zone u Jadranu svoje interese bolje zaštitila proglašenjem ribolovne ili ekološke zone, po uzoru na Maltu ili Francusku, te da se iza njenih najava kriju želje da "prisvoji Jadran".

To Hrvatska po njegovim riječima ne može učiniti bez uvažavanja interesa Slovenije, Albanije, Srbije i Crne Gore, a najava je vezana na predizborno stanje u Hrvatskoj.

I ostali slovenski dnevni listovi i dalje posvećuju veliku pozornost namjerama Hrvatske da proglasi gospodarski pojas, pa su "Dnevnik" i "Delo" u subotu izašli sa desetak osvrta, komentara i drugih priloga na tu temu. "Dnevnik" među ostalim objavljuje i razgovor s dr. Davorinom Rudolfom u kojem se među ostalim navodi da je pitanje proglašenja ekonomske zone hrvatsko pravo, te da je druga stvar pitanje režima u ekonomskom i graničnom pojasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki slovenski komentatori pozivaju zbog hrvatske "neprijateljske najave" i na protumjere na političkom području, a pojedini listovi objavljuju i pisma čitatelja o njihovim navodnim neugodnostima u hrvatskim ljetovalištima.

(Hina) fl ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara